Вікіпедія:Правило трьох відкотів/Проект 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Правило трьох відкотів (3В) існує у Вікіпедії для запобігання війнам редагувань і є обов'язковим для всіх користувачів Вікіпедії. Користувачі не повинні здійснювати понад три відкоти редагувань на одній сторінці протягом однієї доби (24 години), незалежно від того, де на сторінці відбувалися їхні редагування. Під відкотом розуміється повне чи часткове скасування редагування іншого користувача Вікіпедії. Послідовні відкоти одного користувача без редагувань між ними інших користувачів рахуються як один відкіт.

Правило трьох відкотів поширюється на користувача, а не на його облікові записи (аккаунти) у Вікіпедії; у разі дозволеного існування декількох облікових записів усі відкоти однієї особи рахуються разом. Правило поширюється на редагування на одній сторінці і не стосується редагувань користувача на інших сторінках, однак війни редагувань на інших сторінках можуть служити підставою для інших заходів адміністраторів відповідно до правила Вікіпедія:Війна редагувань.

Користувачі, які порушили правило трьох відкотів, можуть бути заблоковані адміністраторами на термін до 24 годин. Багаторазове[скільки?] чи систематичне порушення правила трьох відкотів одним користувачем може призвести до дедалі більшого терміну блокування. Іншими факторами, які можуть вплинути на термін блокування навіть під час першого порушення правила, є поведінка користувача, образи, погрози чи інші деструктивні дії. Термін і час застосування блокування вирішуються адміністраторами. В разі, коли це правило порушується декількома користувачами, однакові заходи потрібно вжити до всіх порушників.

У разі війни редагувань і загрози порушення правила трьох відкотів бажано попередити користувача на сторінці його обговорення. Попередження є необхідним щодо нових користувачів. Правило трьох відкотів, однак не є дозволом користувачам відкочувати сторінки навіть три рази протягом однієї доби. На розсуд адміністратора війни правок та відверто деструктивні дії[які?] можуть стати підставою для блокування навіть до досягнення трьох відкотів.

Що таке відкіт?

[ред. код]

Під «відкотом» у контексті цих правил розуміється часткове чи повне скасування дій іншого користувача чи користувачів, а саме: скасування редагування, вилучення частини змісту сторінки або відновлення вилученого змісту, зокрема і вставка аналогічного за змістом тексту в інші частини статті. До відкотів також належать: скасування перейменування сторінки, відновлення вилученої сторінки. Понад три відкоти, різні за деталями та місцем, зроблені на тій самій сторінці Вікіпедії упродовж доби є порушенням правила 3В.

Винятки

[ред. код]

Правило трьох відкотів спрямоване для боротьби з війнами редагувань, проте воно не поширюється на:

  1. Відкоти власних редагувань.
  2. Відкоти явного вандалізму — таких, як вилучення змісту сторінок, вставка нісенітниці та нецензурної лексики. На зміни змісту статті, вставки або заміни шаблонів чи інші дії, які не є відвертим вандалізмом, ці винятки не розповсюджуються і можуть бути причиною блокування адміністраторами.
  3. Скасування редагування заблокованих користувачів, якщо ці редагування не відповідають правилам.
  4. Скасування редагувань, які порушують авторське право, використовують спам чи невільні матеріали.
  5. Скасування відверто провокаційних, образливих і неправдивих редагувань.
  6. Скасування редагувань власних сторінок користувача і власних сторінок обговорення, якщо ці сторінки не відновлюють невільний матеріал, обра́зи чи провокаційний текст, інший зміст, заборонений правилами Вікіпедії.
  7. Відкоти, які є результатом консенсусу всіх користувачів на сторінці обговорення.

У разі, коли є сумніви щодо того, чи вважатиметься редагування порушенням правила 3В, бажано не здійснювати відкоти, а шукати консенсусу на сторінці обговорення чи звертатися до адміністраторів. Незнання чи невпевненість у правилі трьох відкотів не може виправдати війну правок і може призвести до блокування адміністратором.

Запобігання порушенню правила 3В

[ред. код]
  • Обмеження трьох відкотів на добу не є дозволом на війну правок чи заохоченням відкотів сторінок. Постійні відкоти певним користувачем навіть без порушення правила 3В на розсуд адміністратора можуть бути підставою для блокування. Обговорення конфлікту, залучення адміністраторів чи посередників до дискусії є найкращим шляхом уникнути війни редагувань та порушення правила 3В.
  • Правило трьох відкотів не може використовуватися як пастка для нових чи необізнаних користувачів і не застосовуватиметься без попередження. Попередження досвідчених користувачів, які мають право голосувати за вилучення сторінок, не є обов'язковим.
  • У разі помилкового чи ненавмисного порушення правила трьох відкотів користувач може скасувати своє останнє редагування, яке порушило правило 3В. Скасування власного редагування може запобігти блокуванню за 3В, але не гарантуватиме від нього.