Вікіпедія:Проєкт:Ліцензування файлів/(Не)свобода панорами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
головна Невільні файли Вільні файли Вікісховище Обговорення

(Не)свобода панорамної зйомки в Україні визначається у формулюванні положень Закону України «Про авторське право і суміжні права», якими передбачено «виключне право автора (чи іншої особи, яка має авторське право) на дозвіл чи заборону використання твору іншими особами дає йому право дозволяти або забороняти» (ст. 15). З цього випливає, що авторські права поширюються на усі твори мистецтва, а отже і на архітектурні споруди, скульптури, навіть якщо вони розміщені у публічних місцях і доступ до них необмежений. Відповідно, якщо не пройшло 70 років від дня його смерті, або автор твору мистецтва ще живий — фотографія цього твору не буде вільною, а для того, щоб завантажити її на Вікісховище потрібен дозвіл автора чи власника авторських прав.

Як діяти, якщо зображення підпадає під обмеження свободи панорами?[ред. код]

Під (не)свободу панорами підпадають майже усі сучасні споруди, пам'ятники, меморіальні дошки, надгробні плити тощо. Більш лояльне ставлення до цієї норми у Вікіпедії, дозволяє завантажувати зображення творів мистецтва, що перебувають у публічних місцях. Такі файли мають бути завантажені із вільною ліцензією, а також мають містити попереджувальний шаблон {{NoCommons}} або {{NoFoP}}.

Що робити із тими файлами, які уже завантажені на ВікіСховище?[ред. код]

Якщо у розділі зберігся первинний файл (дубль) — на ньому ставиться попереджувальний шаблон {{NoCommons}} або {{NoFoP}} і такий файл не видаляється на підставі того, що він не використовується в жодній статті, а отже порушує офіційне правило ВП:ЧНЄВ: «Вікіпедія — не колекція посилань, зображень чи мультимедійних файлів» і «Вікіпедія — не блог» (ВП:НЕКАТАЛОГ).

Якщо такого резервного файлу нема — потрібно завантажити таке зображення із ВікіСховища.

Можливі кроки[ред. код]

  • зробити попереджувальний шаблон {{NoFoP}} для таких зображень, або передбачити додатковий параметр для {{NoCommons}}, який би пояснював суть проблеми із цими зображеннями;
  • розробити уточнення до правил щодо Вікіпедія:Добропорядне використання, яке б включало інформацію про (не)свободу панорамної зйомки в Україні, і передбачало використання файлів, які підпадають під неї як добропорядних (зі зменшенням роздільності[1] та обмеженістю розміщень у просторах).

Примітки[ред. код]

  1. як можливий варіант — завантаження зображень гіршої якості поверх зображень із гарною якістю, щоб ці файли можна було відновити за умови закінчення дії авторського права чи змін у законодавстві

Див. також[ред. код]