Вікіпедія:Стратегія руху Вікімедіа (2017)/Цикл 1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чого ми хочемо разом досягти
протягом наступних 15 років?

Упродовж останніх 16 років учасники проєктів Вікімедіа створили найбільшу вільну базу знань в історії людства. Сьогодні ми більше, ніж проста група вебсайтів. Ми рух зі своєю системою цінностей і важливим ідеалом: світ, у якому кожен має вільний доступ до всіх накопичених людством знань.

Як рух, ми починаємо обговорення, щоб почати процедуру визначення майбутньої ролі Вікімедіа у світі.

Сердечно запрошуємо Вас приєднатися до дискусії.

Світ, у якому кожен має вільний доступ до всіх накопичених людством знань.

Фонд Вікімедіа ініціював широкомасштабний процес з розробки стратегії руху до 2030 року. Важливою складовою процесу є почути думки представників спільнот, тому ми як одні з найбільших маємо представити свої думки для впливу на загальний курс. Питання що стосуються самого процесу, зокрема як можна допомогти, задавайте на сторінці обговорення.

Головне питання цього обговорення можна розглянути під різними ракурсами:

  • Що керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років?
  • Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?
  • Що є тією найважливішою річчю, яку ми можемо зробити разом за наступні 15 років?
  • Що нас об'єднуватиме та надихатиме як рух за наступні 15 років?
  • Що прискорюватиме наш прогрес за наступні 15 років?
  • Чим ми будемо відомі через наступні 15 років?

Обговорення складатиметься з трьох циклів. Щотижня короткі перекази обговорення англійською публікуватимуться на Мета-вікі.

Координатор: Base/Base (WMF) (перший цикл). Вільно.

Цикл 1 (генерування) Усвідомлення Цикл 2 (дебати) Усвідомлення Цикл 3 (пріоритезування) Фіналізація чернетки Фаза 2
14 березня – 18 квітня 18 квітня – 5 травня 11 травня – 12 червня 12 червня – 21 червня 28 червня – 28 липня 29 липня – 8 серпня серпень 2017–2018

Системний підхід до розвитку Вікіпедії від В.С.Білецького[ред. код]

Що керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років?

  • ВІДПОВІДЬ: Бажання утвердити "український світ" - ідею, інформпростір, культуру, мову, історію, бізнес, науку, освіту на мапі сучасного Світу. Думаю, що одним з домінантних механізмів такого утвердження "українського світу" буде прояв пассіонарності все більшою кількістю Вікіпедистів. Тобто, кожен має шанс "створити свій продукт у Вікіпедії" - значимість цього продукту дає можливість "створити себе" в площині Вікіпедії. Тобто, керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років поєднання двох начал: сума багатьох практик "створити себе" = створенню "українського світу". Такий взаємообумовлений і пов"язаний механізм (через "Я" - до суми "Я" - Спільного) - оптимальний.

Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?

  • ВІДПОВІДЬ: Треба прагнути максимального впливу на Світ. Треба переламати сприйняття "українського світу" як Образу на околиці. Небхідно будувати "український світ" як Образ у центрі . Треба усвідомити, що ми, поряд з іншими провідними світовими цивілізаціями - історичний народ.

Що є тією найважливішою річчю, яку ми можемо зробити разом за наступні 15 років?

  • ВІДПОВІДЬ: Необхідно "Зробити Вікі-Україну" - ресурс, який репрезентуватиме нас українців як єдину цивілізаційну спільноту для народів планети. При цьому важливо будувати ресурс "Вікі-Україна" різними мовами - не тільки українською як базисною, але і обов"язково - англійською. Разом з тим "Вікі-Україна" - це ні в якому випадку не варіант "Енциклопедії українознавства" - це універсальна Он-лайн Енциклопедія з усіх галузей сучасного буття, де національний компонент складає близько 15%. Все інше - багатогранна і всеохопна інформація українською.

Що нас об'єднуватиме та надихатиме як рух за наступні 15 років?

  • ВІДПОВІДЬ: Надихатиме позитивна ідея Творення. Образно кажучи - чільні Вікіпедисти та Вікімедійці повинні відчувати себе воїнами "Війни Христа" - війни, що відбувається шляхом зіткнення картин світу, відображених в ідеях, моральних нормах і позитивних мотиваціях.

Що прискорюватиме наш прогрес за наступні 15 років?

  • ВІДПОВІДЬ: Наш прогрес очікується в кількості і якості статей. Крім того, треба виходити на новий рівень:

- по-перше, більше творити Вікі-продуктів, що відповідають переважно 4-му, 5-му і 6-му технологічному устрою;

- по-друге, в творенні візуальних образів майбутньої 3D-Вікіпедії.

Чим ми будемо відомі через наступні 15 років?

Думка Visem[ред. код]

Що керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років?[ред. код]

Спільні зусилля та відсутність розбіжностей (або їх мінімізація) у формуванні загальних цілей.

Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?[ред. код]

Проекти Вікімедіа сьогодні є одними з домінуючих в інтернет-просторі. Сьогодні інтернет стає менш вільним, ніж був раніше і часто використовується як засіб електронного контролю, що на мою думку є вкрай негативним явищем, навіть якщо при цьому (а зазвичай це так і робиться) декларуються добрі наміри. Вікімедіа не має допускати жодних способів стеження за користувачами чи їх переслідування та має проводити відповідну політику вільного та безпечного інтернету в інтернет-просторі, при цьому забезпечуючи вільний доступ до накопичених вільних знань. Також потібно розробляти свої власні платформи, та відмовлятись від використання гугла, яндекса чи інших платформ, особливо якщо ті передбачають авторизацію (наприклад гугл-аккаунт). Зазначена політика вільного інтернету має озвучуватися та популяризуватися.

Що є тією найважливішою річчю, яку ми можемо зробити разом за наступні 15 років?[ред. код]

Розширення доступу до вільних знань через подальше наповнення Вікіпроектів. При цьому важливо включати процеси вирівнювання у мовній політиці, з чим наразі є певні проблеми.

Що нас об'єднуватиме та надихатиме як рух за наступні 15 років?[ред. код]

Розуміння важливості внеску кожного волонтера та популяризація руху.

Що прискорюватиме наш прогрес за наступні 15 років?[ред. код]

Важливо приділити більше уваги різним мовам, що дозволить залучити більшу кількість волонтерів. Якщо Вікіпроекти існують на різних мовах, то в роботі руху Вікімедіа явно домінує англійська, що на жаль не дає можливості повноцінної участі в міжкультурному та міжнародному спілкуванні та обміні досвідом для великої кількості Вікі-волонтерів.

Чим ми будемо відомі через наступні 15 років?[ред. код]

Тим же, чим і тепер, проте зможемо значно вдосконалитися. При цьому важливо обирати правильні підходи. --visem (обговорення) 18:33, 29 березня 2017 (UTC)Відповісти

Думка Oleksandr Tahayev[ред. код]

Ми хочемо досягнути того, щоб всі громадяни України читали і писали лише українську Вікіпедію, але це думка простого вікіпедиста, оскільки я не належу до фонду.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:39, 13 квітня 2017 (UTC) (звідси)Відповісти

Oleksandr Tahayev, на цій сторінці можуть висловитись саме окремі вікіпедисти. Також зауважте, що хоча ми частина руху, тому те що ви написали не є нерелевантним, але це перш за все стратегія усього руху, не лише його укр частини — можливо можна глобалізувати ваше твердження й на інші країни з схожою ситуацією. --ᛒᚨᛊᛖ (ⰑⰁⰃ) 20:20, 13 квітня 2017 (UTC)Відповісти

Думка Звірів[ред. код]

Будучи щасливим учасником дискусії про стратегію на Wikimedia Conference - 2017 запишу сюди свої думки, що резонували з думками інших учасників конференції.

Так, ми стали рухом про який знає весь світ. Плоди якого використовує весь світ. Зараз важко знайти когось, хто не знає значення або принаймні не чув слова "Вікіпедія". Зараз настає час, коли до нас будуть все частіше звертатись. Зараз варто починати завойовувати довіру. Я хочу що стратегією руху Вікімедія стала праця на підвищення якості (у всіх вимірах) як інформації яку надаємо так і користувачів, які б мали стати більш грамотними. Ми рухаємось в майбутнє. Інформація буде все більш різноманітна, я хочу що у вікі були: 3D-файли, 360°-відео, відео віртуальної і додаткової (auxilery) реальностей, 3D-реконструкції, зрештою, запахи :) Зрештою, бажано для початку мати більше звичайних медіа (рисунки, відео, звуки) в вікіпроектах - вони більше притягують людей. Ще я хочу щоб стало більше вільної технічної інформації - більше вільних курсів у віківерситетах, відкритий і вільний hardware, відкриті і вільні технології. Хочу щоб ми навчились краще доносити ці вільні знання до тих хто це найбільше потребує (до незаможніх, до тих в кого погано з інтернет доступом, до тих хто потерпає від цензури і т.д.), а не просто вивішували на сайті. Вікі слід долучитись до їх поширення! Ще я хочу аби навчились долати чи хоч згладжуати конфлікти, можливо шляхом третейського суду (третейських патрульних, наприклад що укр-рос конфліктні теми патрулювали ісландці чи шось таке). Ще я дуже-дуже хочу аби проекти Вікімедія навчились факт-чекінгу. Хочу щоб нам довіряли школи, універи, вчені. Хочу щоб останні більше долучались як редактори. Хочу щоб ми залучали таку кількість людей, щоб могли взаємодіяти з найрізноманітнішими інституціями.

Ще я хочу більше вікіцукру в своєму житті ! ! ! !

Що керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років?[ред. код]

Те що і зараз - пристрасть до вільного поширення інформації. Тільки тоді ця інформація буде набагато складніша і багатогранніша. Просто треба бути готовими до цього.

Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?[ред. код]

Ми хочемо більш освіченіший і менш агресивний світ. Хочемо більш правдиву Вікіпедію для цього. Хочемо долати бідність і нерівність через освіту. Хочемо бути впевненіші в наших фактах і давати достатньо точок зору на них. Хочемо подолати копірастів. Хочемо допомагати впливати на світ нашим побратимам з Creative Commons.

Що є тією найважливішою річчю, яку ми можемо зробити разом за наступні 15 років?[ред. код]

Може дві речі назву: 1. привчити дітей до навчань з вікіпроектів. 2. привчити професіоналів до долучення наповнення вікіпроектів

Що нас об'єднуватиме та надихатиме як рух за наступні 15 років?[ред. код]

Обєднує нас наша пристрасть. (див. вище). Надихають звісно ж вродливі дівчата і пиво. То ж нам потрібно більше вільних рецептів пива та більше вікідівчат! Повно вікідівчат!

Також можливо нас надихатимуть результати нашої роботи. Ну наприклад: якийсь крутий універ переводить свої курси у віківерситет... ех, про таке тільки мріяти поки що =(

Що прискорюватиме наш прогрес за наступні 15 років?[ред. код]

Хм... свіжа кров в організаціях і проектах а також щедра підтримка уряду та потужних організацій. Типу ЮНЕСКО чи шось таке.

Чим ми будемо відомі через наступні 15 років?[ред. код]

Це абсолютно не важливо. Важливіше щоб інформація стала вільніша і доступніша. Стратегією руху Вікімедія має стати також зменшення пихатості руху Вікімедія. --Звірі (обговорення) 18:55, 13 квітня 2017 (UTC)Відповісти

Що керуватиме нашою роботою разом впродовж наступних 15 років?

Пристрасть, уміння (мати час, мати силу, мати натхнення)

Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?

Всі знання, крім тих, які можуть причинити шкоду (вибухівка, отрута, небезпечна зброя тощо) мають стати вільними
Україна міцна держава зі здоровим, заможним і щасливим україномовним народом, який у своєму розвитку спирається на весь масив знань, здобутих людством

Що є тією найважливішою річчю, яку ми можемо зробити разом за наступні 15 років?

Оцифрувати Україну, планету Землю і Всесвіт

Що нас об'єднуватиме та надихатиме як рух за наступні 15 років?

Віра у спільні цінності: вільні знання, а також вільні, заможні, здорові, а значить щасливі у своїй цілком україномовній державі українці різного етнічного походження

Що прискорюватиме наш прогрес за наступні 15 років?

Технології розпізнавання образів, семантичного аналізу і синтезу, машинного перекладу, автоматизації обробки текстів, зображень, відео, голосу, для формування і представлення знань, в т.ч. автоматичного чи автоматизованого формування статей Вікіпедії

Чим ми будемо відомі через наступні 15 років?

Самовідданою працею для блага своєї нації.

Який вплив ми хочемо мати на світ, або як ми хочемо його змінити за наступні 15 років?

А який вплив ми мали ті роки, що існували? Створення багатомовної енциклопедії допомагає збереженню мовного різноманіття нашої планети. Гадаю варто і надалі прагнути цієї мети. На прикладі україномовної вікі можу зазначити необхідність створення україномовного середовища не тільки в самій Віці, але й навколо неї, тобто вікі, коли це не заважає якості, гуртується разом з іншими україномовними ресурсами, наприклад, посилаючись в першу чергу на них, так спільно і створюючи це україномовне середовище. А завдяки наявності багатьох таких мовних середовищ і здорової конкуренції між ними Вікімедійні проекти сягатимуть нових висот.