Вільям Говерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Говерс
Народився 20 березня 1845(1845-03-20)[1][2][3]
Лондон, Сполучене Королівство
Помер 4 травня 1915(1915-05-04)[1][2][3] (70 років)
Лондон, Сполучене Королівство
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність невролог, педіатр, лікар
Alma mater Університетський коледж Лондона
Галузь неврологія
Заклад Лондонський університет
Аспіранти, докторанти Victor Horsleyd
Членство Лондонське королівське товариство
Діти Ernest Gowersd
Нагороди

Роботи у Вікіджерелах
CMNS: Вільям Говерс у Вікісховищі

Сер Ві́льям Го́верс, M.D.[4], F.R.C.P.[5], F.R.S.[6] (англ. William Gowers)  — британський невролог, відомий описом багатьох патологічних станів, синдромів і симптомів. Британський невролог Макдональд Крітчлі (MacDonald Critchley[en]) в 1949 році назвав його як «ймовірно, найкращого клінічного невролога усіх часів»[7].

Був видатним членом групи британських клінічних неврологів, які в другій половині XIX століття провели важливі дослідження фізіології та патології нервової системи. Говерс винайшов гемоглобінометр у 1878 році. У 1880 році описав поверхневий передньолатеральний фасцикуліт спинного мозку. У 1881 році зробив класичний опис епілепсії. Також був одним із перших, хто визнав важливість офтальмоскопа у діагностиці захворювань нервової системи.

Біографія[ред. | ред. код]

Говерс здобув освіту в школі Крайстчерч, Оксфорд, і був учнем доктора Сімпсона, практикуючого лікаря в Коггесголлі, Ессекс. Потім він пішов до лікарні Університетського коледжу в Лондоні, отримавши кваліфікацію M.R.C.S. У 1867 році став домашнім лікарем і особистим секретарем свого вчителя сера Вільяма Дженнера. Говерс отримав бакалаврський навчальний ступінь у 1869 році. Його інтелектуальний блиск був очевидним уже на цьому етапі, і він був нагороджений золотими медалями за свої наукові зусилля. У 1870 році йому присуджено ступінь доктора медицини з відзнакою. Став медичним реєстратором, а в 1873 році — асистентом у Національній лікарні для паралізованих та епілептиків, а також у лікарні Університетського коледжу в 1872 році.

Більшу частину професійного життя Говерс провів у лікарні Університетського коледжу, де розвинув надзвичайну спостережливість, особисті навички навчання та вміння писати, якими він був відомий, і де зрештою став професором клінічної медицини, будучи головним лікарем з 1883 року.

Став членом Королівського коледжу лікарів у 1879 році та членом Лондонського королівського товариства у 1887 році. Через роботу в лікарні Університетського коледжу він відмовився від дослідницької діяльності в 1888 році. Говерс був посвячений у лицарі в 1897 році, під час Діамантового ювілею королеви Вікторії.

Разом із сером Віктором Горслі (Victor Horsley[en]) він першим успішно видалив пухлину спинного мозку.

Говерс одружився з Мері Бейнс із Лідса в 1875 році, і у пари було четверо дітей.

Він говорив:

  • «У теперішньому стані моєї необізнаності здається кориснішим збирати факти, ніж формулювати гіпотези».
  • «Енергія Всесвіту — це лише вічний рух».

Починаючи з 1890-х років його здоров'я швидко погіршувалося через надмірну роботу. І він, і його дружина захворіли на запалення легенів у 1913 році, від якого Мері померла. Говерс помер через два роки, у 1915 році. Йому було 70 років.

Творчість[ред. | ред. код]

У 1880 році він опублікував «Діагностику захворювань спинного мозку», яка була елегантною демонстрацією зв'язку між анатомією, фізіологією та симптомами пацієнта. Ця книга містила опис пучка нервових волокон у спинному мозку, який називається передньолатеральним пучком і пізніше був описаний Бехтерєвим, який назвав його трактом Говерса. Спочатку робота була передана в 1877 році Медичному товариству Вулвергемптона. Це чудовий приклад кропіткої науковості, яка характеризує всі його твори.

У 1886—1888 роках Говерс опублікував свій «Посібник із хвороб нервової системи» у двох томах. Цей підручник раніше називався «Біблія і неврологія» і є шедевром, проілюстрованим його рукою. Це також стосується його посібника та атласу медичної офтальмології (1879). Його роботи викликають захоплення майже так само за їхню ясність і організацію, як і за зміст.

Говерс був художником і гравером зі значними здібностями, чиї картини демонструвалися в Королівській академії мистецтв. Він був рішучим прихильником використання стенографії, а сам — чудовим стенографістом, який використовував стенографію для всіх своїх записів своїх пацієнтів і заснував Товариство медичної стенографії. Одна історія, яку розповіли про нього пізніше, полягала в тому, що він схопив абсолютно незнайомого молодика на вулиці й сказав: «Молодий чоловіче, ти пишеш скоромовкою?», на що шокований чоловік відповів: «Ні, не пишу», після чого Говерс опустив руку, сказавши: «Ти дурень і зазнаєш невдачі в житті». Потім він різко сів назад у свою карету.

Основні твори[ред. | ред. код]

  • Athetosis and posthemiplegic disorders of movement. Medico-Chirurgical Transactions, London, 1876. / Атетоз і постгеміплегічні розлади рухів.
  • The state of the arteries in Bright's disease. British Medical Journal, London, 1876, 2: 743—745. / Стан артерій при хворобі Брайта.
  • The changes in the nerve centres in hydrophobia. Pathological Transactions, 1877. / Зміни нервових центрів при сказі.
  • Manual and Atlas of Medical Ophthalmoscopy. London, 1879; 2nd edition, 1882. / Посібник і атлас з медичної офтальмоскопії.
  • Syphilitic neuroses. British Medical Journal, London, 1879. / Сифілітичні неврози.
  • Pseudohypertrophic muscular paralysis. 1879. / Псевдогіпертрофічний м'язовий параліч.
  • An apparatus for the clinical estimation of haemoglobin. Transactions of the Clinical Society of London, 1879, 12: 64-67. / Апарат для клінічного визначення гемоглобіну.
  • The diagnosis of diseases of the spinal cord etc. London, J. & A. Churchill, 1880 / Діагностика хвороб спіральної хорди.

Медичні об'єкти, які названо на його честь[ред. | ред. код]

  • Панатрофія Говерса — захворювання, при якому на спині, сідницях, стегнах або руках з'являються чітко визначені ділянки атрофії шкіри зі зникненням підшкірної клітковини протягом кількох тижнів без ознак запалення. Переважає у жінок, з появою на другому-четвертому десятиліттях. Етіологія невідома.[8]
  • Птоз Говерса — нахилення голови вперед при прямому положенні виявляє птоз. Буває при бічному аміотрофічному склерозі, поліомієліті, цервікальній мієлопатії та деяких інших станах.[9]
  • Розчин Говерса — розведення сульфату натрію та оцтової кислоти для підрахунку еритроцитів в лабораторному дослідженні[10]
  • Симптом Говерса — симптом деяких неврологічних хвороб, наявність м'язової дистрофії з дитинства[11].
  • Синдром Говерса II — нерегулярне звуження зіниці як рання ознака tabes dorsalis[12].
  • Синдром Говерса III — характеризується нападами парестезії, диспное, прекардіальним дискомфортом у вигляді болю або серцебиття, пригніченим пульсом, блідістю, судомами, а також відчуттям страху.[13]
  • Синдром Говерса—Веландер — тип м’язової дистрофії, який спостерігається у Швеції, іноді в інших регіонах. Починається парезом і атрофією м'язів-розгиначів і дрібних м'язів дистального відділу кінцівок і поширюється проксимально.[14]
  • Тракт Говерса — передній спинно-мозочковий шлях, який утворений волокнами задніх корінців бічних шляхів спинного мозку, які доходять до мозочка через верхню ніжку.[15]
  • Феномен Говерса — клінічна ознака ішіасу. Пасивне тильне згинання стопи зумовлює біль по ходу сідничного нерва (n. ischiadicus).[16]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. а б Енциклопедія Брокгауз
  3. а б Munk's Roll
  4. Доктор медицини
  5. член Королівського коледжу лікарів
  6. член Лондонського Королівського Товариства
  7. Critchley, Macdonald (1949) Sir William Gowers 1845—1915, William Heinemann Medical Books, London. (англ.)
  8. W. Gowers. A Manual of Diseases of the Nervous system. Volume 1, London, J. &. A. Churchill, 1886. The first description of local panatrophy is on page 365. (англ.)
  9. Whonamedit? Gowers' ptosis [1] (англ.)
  10. Whonamedit? Gowers' solution [2] (англ.)
  11. W. R. Gowers: A manual of the nervous system. Philadelphia; 2nd edition, volume 1, 1895. (англ.)
  12. Whonamedit? Gowers' syndrome II [3] (англ.)
  13. Whonamedit? Gowers' syndrome III [4] (англ.)
  14. Whonamedit? Gowers-Welander syndrome [5] (англ.)
  15. Whonamedit? Gowers' tract [6] (англ.)
  16. Whonamedit? Gowers' phenomenon [7] (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Sir William Gowers, M.d., F.r.c.p., F.r.s». BMJ. 1 (2836): 828—830. 1915. doi:10.1136/bmj.1.2836.828. PMC 2302364 [8] (англ.)
  • Whonamedit? Sir William Richard Gowers [9] (англ.)