Вільям Рогелон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Рогелон
William Roguelon
Громадянство Франція
Діяльність фотограф
Відомий завдяки свідок у справі обвинувачення Віталія Марківа
Знання мов французька
Сайт williamroguelon.com

Вільям Рогелон (фр. William Roguelon) — французький фотограф агенції Wostok Press, ключовий свідок у справі обвинувачення Віталія Марківа у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі у травні 2014 року поблизу міста Слов'янськ.

Біографія[ред. | ред. код]

Вільям Рогелон навчався на кінотехніка. Перший фоторепортажі зробив з сирійських таборів біженців у Туреччині в 2012 році. У 2013 році робить серію репортажів із Сирії. З вересня 2013 починає працювати у Wostok Press. У травні 2014 року приїхав у окупований російськими бойовиками Слов'янськ як фотокореспондент.[1]

24 травня за ініціативи В. Рогелона, він разом з італійським журналістом Андреа Роккеллі, російським перекладачем Андрієм Мироновим та водієм таксі Євгеном Кошманом вирушили до підніжжя гори Карачун, де потрапили під обстріл.[2] Машина, на якій вони їхали була обстріляна з автоматичної зброї, Андреа Роккеллі та Андрій Миронов загинули в результаті міноментного обстрілу, а водій та Вільям Рогелон були легко поранені.[3][4]

На процесі обвинувачення Віталія Марківа Вільям Рогелон був головним свідком, за свідченнями якого Віталій Марків отримав 24 роки тюрми. Проте, впродовж п'яти років Рогелон неодноразово змінював свої свідчення. У 2014 році він заявляв, що не знає, хто стріляв. У 2016 та на суді у Павії - що це могла бути українська армія. Також на суді Рогелон заявив, що мав «чудові відносини» з проросійськими бойовиками.[3] Усі звинувачення Рогелона проти українських військових базуються не на тому, що він бачив, а на власних особистих і суб'єктивних припущеннях.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Biographie - William Roguelon. www.williamroguelon.com. Архів оригіналу за 13 липня 2019. Процитовано 13 липня 2019.
  2. Official position of Ukraine Ongoing Impunity in the Case of Killed Journalists Andrea Rocchelli, Andrei Mironov and Wounded Photographer William Roguelon (англ.). Архів оригіналу за 13 липня 2019.
  3. а б 5 фактів про суд над нацгвардійцем Марківим в Італії. hromadske.ua (укр.). Архів оригіналу за 13 липня 2019. Процитовано 13 липня 2019.
  4. Стреляли с Карачуна - но почему? Обстоятельства гибели итальянского фотографа Андреа Рокелли и его переводчика Андрея Миронова — ОстроВ. www.ostro.org (ru-RU) . Архів оригіналу за 13 липня 2019. Процитовано 13 липня 2019.
  5. Horodetskyy, Oles (10.07.2019). Processo Rocchelli, tutto ciò che dovete sapere sulla vicenda mai raccontata in Italia. stopfake.org (італ.). Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 15.07.2019.

Джерела[ред. | ред. код]