Вітебськ (бортовий комплекс оборони)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мі-8АМТШ оснащений бортовим комплексом оборони Л-370Э8 «Вітебськ» на МАКС-2015.
Видно ультрафіолетові пеленгатори факту пуску ракет і станції оптико-електронного придушення на закінцівках тримачів зовнішньої підвіски, а також пристрої викиду пасивних перешкод на борту вертольота (ближче до хвостової балки).

Л-370 «Вітебськ» (експортна познака: англ. President-S — «Президе́нт-С» ) — російський авіаційний бортовий комплекс оборони (БКО). Призначений для попередження екіпажу про радіолокаційне[1] та лазерне опромінення літального апарату (ЛА), факти пуску по ньому керованих ракет, а також для протидії націленим на ЛА ракет з радіолокаційними (РГСН)[1] та інфрачервоними (ІКГСН) головками самонаведення[2].

Опис[ред. | ред. код]

Система розроблена та випускається концерном «Радіоелектронні технології» (КРЕТ). Може встановлюватися на цивільні та військові ЛА, що забезпечує захист від зенітних керованих ракет та ракет «повітря-повітря». У розробці системи на різних етапах брали участь Московський науково-технічний центр "Реагент", спеціальне КБ "Зеніт" (Зеленоград), НТЦ "Елінс" (Зеленоград), очолюваний В. Н. Тікменовим. Головним розробником комплексу став НДІ «Екран» (Самара)[3].

Вперше прототип комплексу був представлений у червні 2010 року в Парижі на виставці «Eurosatory-2010» [4].

Випробовувався на вертольотах Мі-8 та Ка-50[⇨]. У 2015 році на полігоні під Ахтубінськом по гелікоптером Мі-8, що стоїть на землі із встановленим на ньому Л-370 «Вітебськ», було випущено 20 ракет типу «Ігла». Всі випущені ракети не змогли вразити ціль[2].

Промислове виробництво розпочато у червні 2015 року [1]. 24 квітня 2019 ТАСС, посилаючись на матеріали Московського вертольотного заводу імені М. Л. Міля, повідомило про те, що всі стройові транспортно-бойові вертольоти Мі-35М, що стоять на озброєнні ВКС Росії, оснащені бортовим комплексом оборони «Вітебськ» [5].

Принцип дії[ред. | ред. код]

Система автоматично виявляє пуск ракети та активує застосування пасивних перешкод (неправдивих теплових цілей та дипольних відбивачів), а також активного захисту в інфрачервоному та радіодіапазонах, що призводить до порушення роботи систем самонаведення ракет та їх перехід на хибні цілі. Система може працювати в автоматичному режимі без участі оператора, лише інформуючи про ракурс атаки і характер загрози (факти пуску ракет, радіолокаційному або лазерному опроміненні, з ідентифікацією лазерних засобів наведення та далекометрії противника), а також про вжиті заходи протидії та про засоби захисту, що залишилися [1]. До складу гелікоптерного комплексу входять[6] [4] [2]:

  • пристрій керування;
  • апаратура виявлення лазерного опромінення;
  • ультрафіолетові пеленгатори запуску ракет;
  • станції оптико-електронного придушення (СОЕП);
  • пристрої викиду пасивних перешкод.

До складу літакового БКО включена цифрова станція активних перешкод (ЦСАП), яка призначена для встановлення електромагнітних перешкод та придушення радіолокаційних сигналів РЛС виявлення та наведення супротивника, а також головок самонаведення керованих ракет з РГСН. Система використовує цифрову обробку радіолокаційних сигналів та формування перешкод. Забезпечує захист ЛА за наявності загроз від кількох радіолокаційних систем управління ракетами супротивника, що одночасно працюють[1]. У перспективі передбачається включити аналогічну ЦСАП і до складу вертолітного БКО[6].

Комплекс виконаний у вигляді блоків, які можуть розміщуватись як у середині, так і на вузлах зовнішньої підвіски літальних апаратів.

Модифікації[ред. | ред. код]

Модифікації БКО, залежно від застосування на тому чи іншому типі ЛА, відрізняються складом і кількістю встановлюваних блоків[2] [6]:

  • «Вітебськ-25» - призначений для встановлення на штурмовики сімейства Су-25;
  • Л-370Э8 - призначений для встановлення на вертольоти сімейства Мі-8;
  • Л-370Э26Л - призначений для встановлення на вертольоти сімейства Мі-26 ;
  • Л-370В52 - призначений для встановлення на вертольоти сімейства Ка-52 ;
  • Л-370Э50 - призначався для установки на гелікоптери Ка-50.

Держави-експлуатанти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д «Президент» защитит гражданские самолёты. Пресс-служба концерна «Радиоэлектронные технологии». Архів оригіналу за 9 червня 2016. Процитовано 21 листопада 2018.
  2. а б в г Соколов, 2017.
  3. А. В. Карпенко. «Президент» активной защиты. ВТС «НЕВСКИЙ БАСТИОН». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 19 червня 2015.
  4. а б «Президент» активной защиты. Российская Газета. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 19 червня 2015.
  5. Все строевые вертолёты Ми-35М получили комплекс бортовой обороны «Витебск». ТАСС. 24 квітня 2019. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 14 травня 2019.
  6. а б в Алексей Михайлов; Дмитрий Бальбуров (2 листопада 2012). «Витебск» защитит вертолёты и штурмовики. «Известия». IZ.RU. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 14 травня 2019.
  7. Российские «Президенты» впервые поставлены за рубеж. Архів оригіналу за 12 вересня 2017. Процитовано 12 вересня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]