Гавія – Утманія – Шедгам – Джуайма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гавія – Утманія – Шедгам – Джуайма. Карта розташування: Саудівська Аравія
Гавія
Гавія
Утманія
Утманія
Шедгам
Шедгам
Джуайма
Джуайма
Схема трубопроводу

Гавія – Утманія – Шедгам – Джуайма – трубопровідний коридор на сході Саудівської Аравії, який відноситься до інфраструктури потужної установки фракціонування Джуайма.

В 1980 – 1981 роках стали до ладу газопереробні заводи Шедгам та Утманія, які, зокрема, здійснюють вилучення гомологів метану фракції С2+. Для її видачі до установки фракціонування в Джуаймі спорудили трубопроводи UJNGL-1 (Uthmaniyah Juaimah Natural Gas Liquids-1) довжиною 205 км з діаметром 700 мм та SHKNGL-1 (Shedgum Juaimah Natural Gas Liquids-1) завдовжки 156 км з діаметром 750 мм, при цьому трубопровід від Утманії проходить повз ГПЗ Шедгам та далі слідує з ним в одному коридорі.

В 2008-му році ще південніше стала до ладу установка вилучення зріджених вуглеводневих газів у Гавії, в межах проєкту якої спорудили ще два трубопроводи для видачі фракції С2+:

- HASHNGL-1 (Hawiyah Shedgum Natural Gas Liquids-1) довжиною 115 км між Гавією та Шедгамом, який на першій ділянці у 57 км до Утманії має діаметр 600 мм, а між Утманією та Шедгамом збільшується до 700 мм;

- SHKNGL-2 (Shedgum Juaimah Natural Gas Liquids-2) завдовжки 177 км з діаметром 750 мм від Шедгама до Джуайми.[1][2]

При цьому є відомості, що UJNGL-1 перевели на транспортування газу.

Також варто відзначити, що в районі Шедгама ще з 1980-х років є можливість передачі ресурсу до трубопроводу Шедгам – Янбу, що прямує на західне узбережжя до установки фракціонування в Янбу. З іншої сторони, до ділянки між Шедгамом та Джуаймою в 2016-му під’єднали трубопровід Шайбах – Абкайк.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SABP-A-019-pdf.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Bidders prepare for EWG-1 pipeline work.