Гай Валерій Флакк (консул 93 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Валерій Флакк
лат. C. Valerius C.f. L.n. Flaccus
Народився невідомо
Рим
Помер після 81 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Суспільний стан патрицій[d][1]
Посада консул
Термін 93 рік до н. е.
Рід Валерії
Батько Гай Валерій Флакк
Мати невідомо

Гай Валерій Флакк (лат. Gaius Valerius Flaccus; ? — після 81 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 93 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Валеріїв. Син Гая Валерія Флакка. Двоюрідний брат Луція Валерія Флакка, майбутнього принцепса сенату. Про молоді роки немає відомостей.

У 96 році до н. е. обрано міським претором. У 95 році як пропретор керував провінцією Азія. У цей час став патроном міста Колофон. У 93 році до н. е. його обрано консулом разом з Марком Гереннієм. У 92 році до н. е. як проконсул отримав провінцію Дальня Іспанія. Тут здобув перемогу над кельтіберами, знищивши 20 тисяч ворогів. Надалі додатково отримав як провінцію Ближню Іспанію (з 87 року до н. е.) та Трансальпійську Галлію (з 85 року до н. е.). У 82 році вибита монета на честь перемог Флакка, а самому Валерія надали імперій та оголосили імператором.

У громадянській війні між Гаєм Марієм (партія популярів) та Луцієм Суллою (партія оптиматів) не прийняв спочатку жодної сторони, але після того, як Луцій Сулла висадився в Італії 83 року до н. е., приєднався до нього. У 81 році до н. е. повернувся до Риму. Сулла надав Флакку тріумф за попередні успіхи — перемогу над кельтіберами та над повсталими галлами. У Римі відійшов від політичних справ, став займатися своїми маєтками. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Badian, E. «Notes on Provincial Governors» and «Waiting for Sulla.» As reprinted in Studies in Greek and Roman History. New York 1964. (англ.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic