Галіндо II Аснарес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галіндо II Аснарес
Народився 9 століття
Помер 922
Країна Графство Арагонське
Діяльність правитель
Посада Count(ess) of Aragond
Рід House Galíndezd
Батько Аснар II Галіндес[1]
Мати Onneca Garcés of Pamplonad
Брати, сестри Garcia Aznárez of Aragond і Sancha Aznárez de Aragónd
У шлюбі з Acibella Garcés of Gasconyd[1] і Sancha Garcés of Pamplonad[1]
Діти Toda Galíndez of Aragónd[1], Redemptus Galíndez of Aragónd[1], Miron Galíndez of Aragónd[1], Андрегота Галіндес[1], Velasquita Galíndez of Aragónd[1], Aznar Galíndezd і Гунтісло Галіндес

Галіндо II Аснарес (араг. Galindo II Aznárez; д/н — 922) — 7-й граф Арагону в 893922 роках, граф Собрарбе в 905922 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Галіндес. Син Аснара II, графа Арагону, та Онеки (донька Гарсії I, короля Наварри). У 893 році після смерті батька спадкував трон. Невдовзі долучився до союзу сусідніх християнських держав та Мухаммада аль-Тавіля, валі Уески, Мухаммада I ібн Лубба, валі Тудели й Сарагоси, спрямованого проти кордовського еміра Абдаллаха ібн Мухаммеда. Надалі успішно діяв проти останнього, скориставшись повстаннями та поразками від Астурії.

905 році спільно з Альфонсо III, королем Астурії, та Рамоном II, графом Пальярса, повалив наваррського короля Фортуна, внаслідок чого владу в Наваррі захопила династія Хіменес. Натомість Галіндо II отримав графство Собрарбе. Слідом за цим було укладено арагоно-наваррський союз, що діяв до 911 року. У 907—908 роках Мухаммад аль-Тавіль сплюндрував Собрарбе.

911 року спільно з Мухаммадом аль-Тавілем, і Абдаллахом ібн Луббом, валі Сарагоси, Галіндо II виступив проти Наварри. Союзники захопили кілька наваррських фортець, після чого через холоди повернули назад, але у фортеці Руеста їх військо потрапило в засідку, влаштовану королем Санчо I, і було майже повністю знищено. За цим король Наварри взяв фортецю Вальдонселлу, завоювавши західну частину долини річки Арагон, що змусило графа Галіндо II визнати себе васалом Санчо I.

У 920 році у битві при Вальдехункері наваррське військо зазнало поразки від маврів на чолі з еміром Абдаррахманом III. Останній після цього сплюндрував більшу частину королівства Санчо I. Цим вирішив скористатися Галіндо II Аснарес, який захопив східну долину річки Арагон. В результаті зумів відновити самостійність свого графства.

За цим спільно з Санчо I, королем Наварри, Бернардом I, графом Рібагорси, Амром ібн-Мухаммадом, валі Уески, завдав поразки валі Сарагоси. У 922 році після смерті Галіндо II в боротьбу за владу почали його донька Андрегота, дружина спадкоємця наваррського трону, позашлюбний син Гунтісло і небіж Фортун аль-Тавіль, валі Уески.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Асібелла, донька Гарсії II, герцога Гасконі

Діти:

  • Тода (д/н-941), дружина Берната I, графа Рібагорси
  • Редемпт, єпископ
  • Міро

2. Дружина — Санча, донька Гарсії II, короля Памплони

Діти:

  • Аснар
  • Андрегота (д/н-972), дружина Гарсії I, короля Наварри
  • Веласкіта, дружина Ініго Лопеса, сеньйора Естігі
  • 6 бастардів

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Cawley C. Medieval Lands: A prosopography of medieval European noble and royal families

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sénac P., Toubert P. La frontiére et les hommes, VIIIe—XIIe siécle. — Maisonneuve & Larose, 2000. — P. 277—283. — 598 p. — ISBN 978-2706814211.
  • Settipani, Christian (2004). La noblesse du midi carolingien: études sur quelques grandes familles d'Aquitaine et du Languedoc du IXe siècle. Oxford Univ. Unit for Prosopographical Research. ISBN 9781900934046.