Ганс-Генріх Басс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс-Генріх Басс
нім. Hans-Heinrich Bass
Народився 1 квітня 1954(1954-04-01)[1] (70 років)
Камен, Північний Рейн-Вестфалія, Німеччина
Країна  Німеччина
Діяльність викладач університету, історик економіки, економіст
Alma mater Вестфальський університет імені Вільгельма
Галузь economic history of the worldd
Заклад Бременський університет
Bremen University of Applied Sciencesd
Науковий ступінь докторський ступінь[1]

Ганс-Генріх Басс (1 квітня 1954 в Камені, Північна Рейн-Вестфалія) — німецький економіст та історик економіки.

З 2000 року Басс професор економіки в Університеті прикладних наук Бремен (Hochschule Bremen) (Німеччина).

Біографія[ред. | ред. код]

З 1972 по 1978 рр. Басс вивчав економіку, етнологію, а також економічну та соціальну історію у Вестфальському університеті імені Вільгельма та закінчив навчання як дипломований економіст. Після тимчасової трудової діяльності (поміж іншого як доцент Інституту Гете) у 1990 році Басс отримав степінь кандидата наук (Dr. rer. pol.) при Ріхарді Г. Тіллі у Мюнстері за дисертацію в області економічної та соціальної історії. Ганс-Генріх Басс був науковцем при Small Enterprise Promotion and Training Programme (сьогодні Університет Лейпцигу) та професором-асистентом в Інституті світової економіки та міжнародного менеджменту в Університеті Бремен. Як запрошений професор Бремен він викладав в Айчівському університеті, Тойохасі (Японія), університеті Бенін, Бенін-Сіті (Нігерія), Всеросійській Академії Зовнішньої Торгівлі, Москва (Росія), Jiaotong Daxue (Транспортному Університеті), Сіань (Китай) та Університеті Якобсу, Бремен. Басс є директором Інституту транспорту та розвитку в Університеті прикладних наук Бремену та керівником міжнародної спеціальності «Економіка».

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Басс займається науковою діяльністю у сферах світової економіки, економіки розвитку, а також соціальної та економічної історії. Він є співвидавцем щорічника видання «Перспективи розвитку Африки» «African Development Perspectives Yearbook». Басс науково консультував багато міжнародних та громадських організацій з допомоги розвитку, поміж іншим Організацію Об'єднаних Націй з промислового розвитку, німецьку благодійну організацію «Deutsche Welthungerhilfe» (Світова поміч голодним), а також незалежну, неприбуткову організацію «Фудвоч».

Наукові та політично-економічні погляди[ред. | ред. код]

В економічних наукових працях Басс є представником неортодоксального підходу, хоча спочатку переважали неомарксистські, а пізніше неошумпетерські впливи. Бувши учнем Ріхарда Г. Тіллі, в економічній історії Басс зараховується з методичної точки зору до (помірних) кліометриків. Він належить до Бременської школи економічного розвитку.

Басс виступає за екологічний поворот у світовому сільському господарстві, за індустріальну економіку, орієнтовану на інновації, спрямовану на малі та середні підприємства, а також за посилений державний контроль транснаціональних компаній та міжнародних фінансових ринків.

Примітки[ред. | ред. код]