Ганс Гаєрдал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Гаєрдал

Народження 8 липня 1857(1857-07-08)[1][2][…]
Смедьєбакен, Даларна, Швеція
Смерть 10 жовтня 1913(1913-10-10)[1][3][…] (56 років)
  Осло, Норвегія[5]
Країна  Швеція
 Норвегія
Жанр портрет
Навчання Мюнхенська академія мистецтв і Norwegian National Academy of Craft and Art Industryd
Діяльність художник
Відомі учні Ragnhild Thraned і Тупсі Клемент
Батько Halvor Heyerdahld
У шлюбі з Christine Heyerdahld[6] і Olga Heyerdahld[6]
Діти Fremming Heyerdahld
Роботи в колекції Національний музей Швеції, Oslo Museumd, Музей Ван Гога, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Баварські державні колекції картинd, музей Драммена, Художній музей Північної Норвегії, KODE Art museums and composer homesd, Lillehammer Art Museumd, Художній музей Тронгейма і Haugar Vestfold kunstmuseumd
Нагороди
лицар ордену Святого Олафа

CMNS: Ганс Гаєрдал у Вікісховищі

Ганс Гаєрдал (навахо Hans Heyerdahl; 8 липня 1857, Смедьєбаккен, Швеція — 10 жовтня 1913, Осло) — норвезький художник.

Ганс Гаєрдал народився в шведському ліні Коппарберг (нині називається Даларна). У 1873 році він вступає до художньої школи в Осло. З 1874 року Гаєрдал навчається в мюнхенській Академії образотворчих мистецтв у Людвіга фон Леффца та Вільгельма фон Лінденшмідта Молодшого. Був лауреатом багатьох академічних премій. Ганс Гаєрдал брав участь у паризькій Всесвітній виставці 1878 року, де за картину «Вигнання Адама та Єви з раю» було удостоєний золотої медалі. У 1878—1882 роках художник живе і працює в Парижі, де був учнем Леона Бонна і займався пленером.

У 1882 році французький уряд купує полотно Ганса Гаєрдала «Вмираюча дитина». Ця картина також була удостоєна Великої флорентійської премії, що дозволило художнику провести 1882—1884 роки в Італії, де він познайомився з Арнольдом Бекліном. Повернувшись до Норвегії, в Осло та в Осгордстранді художник підтримує близькі стосунки з Крістіаном Крогом та молодим Едвардом Мунком.

Ханс Хейєрдал є великим представником норвезького реалістичного мистецтва. На початку ХХ століття він також захоплюється таким політичним рухом, як пангерманізм.

Примітки[ред. | ред. код]