Ганс Голляйн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Голляйн
нім. Hans Hollein
Народження 30 березня 1934(1934-03-30)[1][2][…]
Смерть 24 квітня 2014(2014-04-24)[1][2][…] (80 років)° пневмонія
Країна
(підданство)
 Австрія[6][5]
Навчання Університет Каліфорнії (Берклі), Іллінойський технологічний інститут, Віденська академія мистецтв і University of California, Berkeley College of Environmental Designd
Діяльність архітектор, дизайнер, викладач університету, рисувальник
Праця в містах Відень
Архітектурний стиль постмодерна архітектура і постмодернізм
Найважливіші споруди Museum für Moderne Kunstd, Музей Абтайберг, Museum Niederösterreichd і Haas Housed
Членство Європейська академія наук і мистецтв і Шведська королівська академія вільних мистецтв
Заклад Віденський університет прикладних мистецтв
Нагороди
Діти ·Lilli Holleind і Макс Голляйн[7]
Сайт hollein.at
CMNS: Ганс Голляйн у Вікісховищі

Ганс Голляйн (нім. Hans Hollein; 30 березня 1934, Відень — 24 квітня 2014, там само) — австрійський архітектор і дизайнер.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив віденську Академію образотворчих мистецтв, відвідував заняття в Іллінойському технологічному інституті та Каліфорнійському університеті. Пропрацювавши кілька років в США, Швеції та інших країнах, Голляйн повернувся на батьківщину і в 1964 році заснував своє архітектурне бюро. Крім того, він займався викладанням в Сент-Луїсі, Дюссельдорфі та Відні, пробував себе як дизайнер, театральний художник й організатора виставок.

У 1960-ті Голляйн приєднався до групи архітекторів-новаторів, найвідомішим з яких був Фріденсрайх Гундертвассер. Художники були проти панівного в післявоєнній архітектурі функціоналізму, випускали маніфести на захист «чуттєвої краси стихій», робили проєкти, які утопічно розмістилися на лоні незайманої природи поселень. Одночасно Голляйна цікавили виживання в екстремальних умовах, моделювання тимчасового житла, дизайн дрібних виробів, які повинні були скластися в колаж світу майбутнього.

Одним з перших замовлень для Голляйна став свічковий магазин Ретті. Крихітне приміщення, оформлене за допомогою алюмінію і дзеркал, стало найменшим архітектурним витвором, нагородженим американською премією Рейнольдса. Після цього він спроєктував ще кілька крамниць і бутиків.

Голляйн брав участь в проєктуванні Олімпійського містечка для Ігор у Мюнхені. Він подбав не лише про прокладені вздовж вулиць яскраві труби, а й про екрани проєкторів, підігрів підлог, подачу свіжого повітря. Відзначався разючий контраст між архітектурою містечка, що символізувала комунікацію між людьми, і трагічними подіями, що сталися в ній.

Залишаючись вірним постмодернізму, Голляйн називав архітектуру «контролем температури тіла», «захисним кожухом» і «кондиціонуванням психологічного стану».

Відомі праці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]