Ганс Гофман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс Гофман
нім. Hans Hofmann

Народження 21 березня 1880(1880-03-21)[1][2][…]
Вайсенбург-ін-Баєрн, Середня Франконія, Баварія, Німецька імперія[4] або Weißenbergd, Нойс, Дюссельдорф, Рейнська провінція, Королівство Пруссія, Німецька імперія[5]
Смерть 17 лютого 1966(1966-02-17)[1][2][…] (85 років)
  Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[4][7][5]
Національність німці США[7]
Країна  Німеччина
 США[8]
Жанр абстракціонізм[7]
Навчання Академія Колароссі
Діяльність художник, рисувальник, архітектор
Напрямок Абстрактний експресіонізм[7]
Вчитель Moritz Heymannd
Відомі учні Isobel Steele MacKinnond
Працівник Університет Каліфорнії (Берклі)
Член Американська академія мистецтв та літератури і The 8th Street Clubd
У шлюбі з Renate Hofmannd[9] і Maria Wolfegg Hofmannd[9]
Роботи в колекції Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Оклендська галерея мистецтвd, Музей Тіссен-Борнемісса, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[10], Тейт, Національна галерея мистецтв, Музей американського мистецтва Вітні[11], Смітсонівський музей американського мистецтва[7], Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско, Музей мистецтва Метрополітен[12], Національні галереї Шотландіїd, Музей Соломона Гуггенгайма, Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Музей Ізраїлю, Phillips Collectiond, Музей мистецтв Індіанаполіса, Музей образотворчих мистецтв, Midwest Museum of American Artd, Баварські державні колекції картинd, Галерея мистецтв Коркоран, Музей мистецтв Цинциннаті, Художня галерея Єльського університету, Національна галерея Австралії, Клівлендський музей мистецтв, Rhode Island School of Design Museumd, Детройтський інститут мистецтв, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Художній музей Сієтла, Музей мистецтв Толедо, Художній музей Сент-Луїса, Вустерський музей мистецтв, Далласький музей мистецтв, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Crystal Bridges Museum of American Artd, Mildred Lane Kemper Art Museumd, New Mexico Museum of Artd, Художній музей Крокера[13], Гарвардський художній музей, Художній музей Фогга[d], Нова національна галерея і Picker Art Galleryd

Ганс Гофман (нім. Hans Hofmann; 21 березня 1880, Вайсенбург-ін-Баєрн, Баварія — 17 лютого 1966, Нью-Йорк) — американський художник німецького походження, представник абстрактного експресіонізму.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1898 році починає вчитися живопису в приватній художній школі в Мюнхені. З 1904 по 1914 рік, аж до початку Першої світової війни, живе в Парижі, де відвідує художню Академію де ла Гранд Шомьер, в якій навчається також Анрі Матісс. Це був час зародження і розвитку таких художніх напрямків, як фовізм і кубізм, і молодий Гофман перебував під сильним їх впливом. В цей же час він знайомиться в Парижі з художниками Робером Делоне і Сонею Делоне-Терк, зав'язує з ними дружбу.

Повернувшись до Німеччини, за станом здоров'я був визнаний непридатним до військової служби, та в 1915 році він відкриває в Мюнхені художню школу, в якій серед інших вчиться і майбутній керівник відділення мистецтв Каліфорнійського університету в Берклі Уорт Райдер.

На запрошення Райдера в 1930 році Г. Гофман вперше відвідує США, а в 1932 році залишається там назавжди. Спочатку він викладає на курсах Студентської ліги мистецтв, а в 1933 році відкриває власну художню школу. Серед інших у Гофмана навчалися такі майстри абстрактного мистецтва, як Рей Еймс, Аллан Капроу і Лі Краснер. Краснер в 1942 році познайомила вчителя зі своїм чоловіком, художником Джексоном Поллоком, допомігши Гофману організувати його першу персональну виставку в 1944 році в галереї Пеггі Гуггенхайм. З 1935 року в творчості художника все більш чітко обозначіваются абстрактні тенденції.

У 1946 році Г. Гофман виставляється в Мортімер-Бранд-галереї. Художній критик Роберт Коатс, рецензував виставку в журналі «Нью-Йоркер», щоб описати побачене винаходить термін «абстрактний експресіонізм». У той же час роботи Г. Гофмана відмінні від полотен інших класиків абстрактного експресіонізму — Адольфа Готліба, Барнетта Ньюмена або Марка Ротко, які Гофман знаходив «трагічними і позачасові». Г. Гофман же був «Гедоніст абстрактного експресіонізму» — як його назвав Ірвінг Сандлер. Цікаво, що «гедоністом» Сандлер називає також А.Матісса, паризького товариша по навчанню Гофмана.

У 1947 році художник бере участь — спільно з Теодорос Стамос, Едом Рейнхардтом, Марком Ротко і Кліффордом Стілла — в груповій виставці «ідеографічний картина» (The Ideographic Picture), організованої Б. Ньюменом в галереї Бетті Парсонс.

У 1948 році Г. Гофман публікує свою теоретичну роботу — есе «Пошук реальності в образотворчому мистецтві». У 1958 році, після більш ніж 40 років викладацької діяльності, у тому числі в престижних художніх школах Нью-Йорка і Прінстона (Массачусетс), художник залишає викладання і повністю присвячує себе живопису. У 1963 році в Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка відбулася ретроспективна виставка робіт Ганса Гофмана.

Вибрані полотна[ред. | ред. код]

  • «Вакханалія», 1946, приватне зібрання
  • «Язичництво I», 1944
  • «Екстаз», 1947
  • «Помпеї», 1959, Лондон, галерея Тейт Модерн

Література[ред. | ред. код]

  • «Die Welt der Kunst», Gütersloo-Amstelveen, 1997
  • Barbara Hess «Abstrakter Eüpressionismus», Köln 2005.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]