Гаркавенко Іван Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаркавенко Іван Петрович
Народження 27 січня 1918(1918-01-27)

Первомайськ
Смерть 29 листопада 2008(2008-11-29) (90 років)
Росія Ярославль
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Сухопутні війська
Рід військ Залізничні війська
Роки служби 19381960
Партія КПРС
Звання старшина
Формування 8-й окремий відновлювальний залізничний батальйон
Командування командир взводу
Війни / битви Друга світова війна
Нагороди
Герой Соціалістичної Праці
Орден Леніна Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Червоної Зірки
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За бойові заслуги»
Медаль «За оборону Москви»
Медаль «За оборону Москви»
Медаль «За взяття Кенігсберга»
Медаль «За взяття Кенігсберга»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Гаркаве́нко Іва́н Петро́вич (нар. 27 січня 1918 — пом. 29 листопада 2008) — командир взводу 8-го окремого відновлювального залізничного батальйону 6-ї залізничної бригади, старшина, Герой Соціалістичної Праці (1943).

Біографія[ред. | ред. код]

Гаркавенко Іван Петрович народився 27 січня 1918 року в місті Ольвіополь (тепер місто Первомайськ Миколаївської області) в родині залізничника. Після закінчення семи класів Первомайської школи № 9, вступив до залізничної школи ФЗУ в місті Гайворон. Отримав спеціальність слюсаря-паровозника. Працював слюсарем, помічником машиніста паровозу на Одеській залізниці.

В 1938 році призваний до РСЧА і направлений у полкову школу залізничників у місті Вітебськ. Після закінчення полкової школи направлений у 8-й окремий відновлювальний залізничний батальйон.

У вересні 1939 року, будучи командиром відділення 17-ї залізничної бригади, брав участь у вторгненні радянських військ на територію Західної Білорусі, а у 1940 році — в приєднанні Бессарабії до СРСР. Займався перешиванням західної колії на російську у приєднаних районах. Тут зустрів 22 червня 1941 року.

У складі 8-го залізничного батальйону на Західному фронті пізнав гіркоту відступу, під наполегливими бомбардуваннями ворожої авіації вів відновлювальні роботи, евакуював обладнання, брав безпосередню участь в бойових діях. Завдяки залізничникам Гаркавенка було піднято і поставлено на рейки бронепотяг «Народний месник».

Член ВКП(б)/КПРС з 1943 року.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 листопада 1943 року «за особливі заслуги в забезпеченні перевезень для фронту і народного господарства та видатні досягнення у відновленні залізничного господарства у важких умовах воєнного часу» старшині Гаркавенку Івану Петровичу присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна (№ 16251) і золотої медалі «Серп і Молот» (№ 120).

У 1944 році І. П. Гаркавенко брав участь в боях і відновлювальних роботах в полосі 1-го Прибалтійського фронту. Згодом був направлений на навчання в Ярославль. Весною 1945 року закінчив Ленінградське ордена Леніна залізничне училище військових сполучень імені М. В. Фрунзе, евакуйоване в Ярославль, і повернувся до рідної частини офіцером.

Влітку 1945 року бригада, в якій проходив службу І. П. Гаркавенко, будувала залізницю південніше озера Байкал, від Іркутська до станції Слюдянка, чим забезпечила бойові дії Забайкальського фронту.

Після війни продовжив службу в залізничних військах. Відновлював зруйноване колійне господарство на Донбасі, будував другу колію між станціями Піщанка та Куп'янськ, брав участь в розвитку залізничного господарства Куйбишевської й Волзької ГЕС.

У 1960 році майор Гаркавенко І. П. вийшов у запас. Працював головою колгоспу імені Калініна Углицького району Ярославської області, потім слюсарем і майстром такелажних робіт на Ярославському моторному заводі.

Після виходу на пенсію, оселився в Молдавії. У 1986 році переїхав у село Станіславчик Первомайського району Миколаївської області. Згодом переїхав до Ярославля.

Помер 29 листопада 2008 року. Похований на Леонтіївському військовому меморіальному цвинтарі в Ярославлі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерала[ред. | ред. код]

  • Кирилков А. Кавалер «Золотої Зірки» // газета «Прибузький комунар», № 128 (11624) від 12.08.1989 року.

Посилання[ред. | ред. код]