Гедда Андерсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гедда Андерсон
швед. Hedda Anderson[1]
Прізвисько Hedda
Народилася 4 червня 1832(1832-06-04)[2][4]
Q10433712?, Швеція[2][5][…]
Померла 2 квітня 1912(1912-04-02)[2][3][…] (79 років)
Енгельбректd, Стокгольм[d], Over-Governors officed, Швеція[4][6]
Країна  Швеція
Діяльність письменниця, School Founder
Галузь women's suffrage in Swedend[1]
Знання мов шведська
Членство Nya Idund

Хедвіг «Гедда» Елізабет Андерсон (4 червня 1832—1912) — шведська поетка, вчителька, засновниця школи. Жінка написала багато книг для дітей, видала збірки переказаних казок різних народів. Її праці використовували для навчання в школах.

Життя та кар'єра[ред. | ред. код]

Гедда Андерсон народилася 4 червня 1832 року в Ботілзетері, парафії в окрузі Вермланд . Дівчинка народилась в сім'ї керівника заводу Кнута Фройденталя та його жінки Анни Елізабет Еріксон. Після того, як її сім'я збанкрутувала в 1834 році, вони переселились до Сеффле. За декілька років Андерсон відправили жити до свого дядька по батьковій лінії, який був ректором Тессе. Дівчинка була вихована в побожних колах і з дитинства цікавилась наукою. На ранньому етапі цікавилась педагогікою та вирішила стати вчителем. У 19 років вона почала працювати приватним репетитором у кількох сім'ях.

У 1867 році Андерсон переїхала в Крістінехамн, де виховувала дочку бригадира Йохана Еліса Андерсона. Згодом вони одружилися в 1873 році. Перебуваючи в Крістінехамні, Андерсон стала співзасновницею навчального закладу для дівчат у Крістінехамні та була членом його ради.

Після смерті чоловіка в 1888 році Андерсон переїхала у Стокгольм і стала викладачкою школи Анни Сандстрем, приватної школи для дівчат. У віці 58 років вона розпочала літературну діяльність. Жінка почала публікувати твори різних стилів. У своїх книгах вона здебільшого писала про життя людей. PA Norstedts & Söner видали «Літні канікули Рольфа», це була перша опублікована книга Гедди для дітей у 1891 році. Ще дві дитячі книжки «Нові кузини Рольфа» та « З колекції листів тітки Лотти» вийшли друком у 1892 та 1895 роках . Протягом наступних кількох років було випущено кілька інших книг, зокрема «Вечори казок з тіткою Лоттою» — казки, для групового читання, «Міські дівчата на селі» та "Маленька Ліза та її прийомні брати». Була також редактором антології оповідань «З книжкової полиці — читання для дому та школи» .

У 1890-х роках Андерсон опублікувала збірки переказаних народних казок грецького народу, які були видані кількома виданнями по всій країні. Також жінка писала книги, які використовувалися для навчання в школах. Її підручник " Вправи з шведської мови " 1895 року використовувався для викладання шведської мови у фінських школах. Гедда перекладала твори інших письменників, таких як "Хрещений син смерті " Леопольда Бадде та "Великий широкий світ " Елізабет Везерол. У 1896 році вона була обрана в культурний орган Товариства Ідун. У 1899 році вона стала однією із засновниць Приватної вищої вчительської семінарії в Стокгольмі.

Андерсон помер у Стокгольмі в 1912 році.

Посилання[ред. | ред. код]

1.https://runeberg.org/sfl/1/0032.html

2.https://sok.riksarkivet.se/folkrakningar

3.https://en.wikipedia.org/wiki/Svenskt_biografiskt_lexikon

4.https://www.varmlandslitteratur.se/Anderson_Hedda.htm