Георгій Акрополіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Акрополіт
Народився 1217[2][1][3]
Константинополь[3]
Помер серпень 1282[1]
Константинополь[3]
Країна  Візантійська імперія[3]
Діяльність політик, письменник, дипломат, історик
Галузь історія
Вчителі Никифор Влеммід
Відомі учні Георгій Пахімерd і Gregory II of Constantinopled
Знання мов середньогрецька і давньогрецька[4]
Діти Constantine Akropolitesd

Георгій Акрополіт (грец. Γεώργιος Ακροπολίτης, лат. Georgios Akropolites, *1217 р. — †1282 р.) — візантійський державний діяч, дипломат, інтелектуал, один з найвідоміших візантійських істориків ХІІІ ст.

Біографія[ред. | ред. код]

Його дід Михайло Акрополіт був дікайофілаком. Народився в 1217 р. у Константинополі. У 16 р., після закінчення школи граматики, батько відправив Акрополіта до Нікейського василевса Іоанна ІІІ Ватаца. Геогрій Акрополіт продовжував навчання в Нікеї. Вивчав риторику в Феодора Екзаптеріга, а після його смерті 1236 року логіку та інші дисципліни у відомого візантійського інтелектуала ХІІІ ст. Никифора Влемміда. Був викладачем у Константинопольській вищій школі. Був вчителем спадкоємця трону Феодора, отримавши посаду великого логариста. 1246 року отримав посаду логофета генікону. За панування Феодора II отримав посаду великого логофета, яку обіймав до самої смерті.

Родина[ред. | ред. код]

Оженився на Євдокії, що належала до роду Палеологів. У шлюбі народилися Костянтин, великий логофет, і Мелхісідек (ім'я після прийняття чернецтва).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Жаворонков П., Некоторые аспекты мировоззрения Георгия Акрополита. // ВВ. — 1986. — Т. 47. — С.125–133.(рос.)
  • Жаворонков П., Личность и творчество Георгия Акрополита / П. И. Жаворонков // Георгий Акрополит. История / Перевод, вступительная статья и приложения П. И. Жаворонкова. СПб.: Алетейя, 2005. — С.14—44.(рос.)

Примітки[ред. | ред. код]