Герб Азербайджанської РСР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Азербайджанської РСР
Деталі
Носій Азербайджанська РСР
Затверджений 14 березня 1937
(скасований 17 лютого 1992)
Корона червона зірка
Щитотримачі золоте колосся
Основа серп і молот
Інші елементи сонце та морські хвилі
Ранні версії

Герб Азербайджанської РСР (азерб. Azərbaycan SSR gerbi) — державний символ Азербайджанської Радянської Соціалістичної Республіки. Герб Азербайджанської РСР базується на гербі Радянського Союзу (офіційно — Державний герб, хоча ця державна емблема й не є геральдичною). Був прийнятий в 1937 році. Автором герба є художник-графік Рубен Шхиян.

Опис[ред. | ред. код]

Державний герб Азербайджанської Радянської Соціалістичної Республіки являє собою зображення серпа і молота, нафтової вежі на тлі висхідного сонця, обрамлених вінцем з бавовни і колосків, з написом на азербайджанському і російською мовами: «Азербайджанська Радянська Соціалістична Республіка», «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!" У верхній частині герба − п'ятипроменева зірка.

Історія герба[ред. | ред. код]

На перших банкнотах Азербайджанської РСР, випущених в 1920 році, була композиція, що складалася з перехрещених серпа і молота, 5-променевої зірки і півмісяця, яка часом полягала в вінок з колосся.

У прийнятій 19 травня 1921 I з'їздом Рад Азербайджану Конституції Азербайджанської Соціалістичної Радянської Республіки, було встановлено опис герба, в цілому скопійоване з опису герба РРФСР в її Конституції 1918:

Стаття 103. Герб Азербайджанської Соціалістичної Радянської Республіки складається з зображень на
червоному фоні в променях сонця золотих серпа і молота, поміщених навхрест рукоятками донизу, і півмісяця з п'ятипроменевою зіркою, оточених вінцем з колосся з написом:
а) «Азербайджанська Соціалістична Радянська Республіка» і
б) «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!».

У новій Конституції Азербайджанської РСР, прийнятої Надзвичайним IX Всеазербайджанскім з'їздом Рад 14 березня 1937, було встановлено опис нового державного герба республіки:

Стаття 151. Державний герб Азербайджанської Радянської Соціалістичної Республіки являє собою зображення серпа і молота, нафтової вежі на тлі висхідного сонця, обрамлених вінцем з бавовни і колосків, з написом на азербайджанському і російською мовами: «Азербайджанська Радянська Соціалістична Республіка», «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!» У верхній частині герба — п'ятипроменева зірка.

У 1992 році був затверджений сучасний герб Азербайджану.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]