Герб Бургенланду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Бургенланду
Деталі
Носій Бургенланд
Затверджений 15 листопада 1990

Герб Бургенланду — юридично встановлений герб федеральної землі Бургенланд в Австрії.

Опис герба[ред. | ред. код]

Закон землі від 15 листопада 1990 р. Про регіональну символіку Бургенланду (Провінційна законодавча газета за Бургенланд 16/1991, видана та відправлена 4 березня 1991 р.) регулює опис герба (блазон)

у § 2
«У золотому щиті червоний, золотий коронований і озброєний, червоноязикий орел з розпростертими крилами, що стоїть на чорній скелі, у верхніх кутах супроводжується двома чорними хрестиками з широкими кінцями та щитком на грудях з трикратним розсіченням на червоні та червоні смуги із золотим обрамленням. Він може бути кольоровим або чорно-білим."
Крім того § 3
Державна печатка Бургенланду: Державна печатка Бургенланда кругла і має державний герб з написом "Land Burgenland".

Символіка[ред. | ред. код]

Орел нагадує герб середньовічних графів Маттерсдорф-Форхтенштейнів, нагрудний щит — герб графа Гюссінг-Бернштейна. Разом герб символізує союз північної та південної частин країни.

Історія[ред. | ред. код]

Коли після 1921 року Бургенланд приєднався до Австрії від Угорщини, потрібно було скласти державний герб. Навесні 1922 року герб був розроблений під керівництвом Альфреда Ентоні фон Зігенфельда в Інституті генеалогії, сімейного права та геральдики у Відні. Орел Маттерсдорф-Форхтенштейнерів також можна знайти в гербі Байота.

Література[ред. | ред. код]

  • Leonhard Prickler: Die Entstehung des burgenländischen Landeswappens als Ausdruck des politisch-kulturellen Umfelds in den „Geburtsjahren“ des Burgenlandes. In: Wolfgang Gürtler (Hrsg.): Forscher – Gestalter – Vermittler. Festschrift Gerald Schlag (= Wissenschaftliche Arbeiten aus dem Burgenland. Band 105). Amt der Burgenländischen Landesregierung, Eisenstadt 2001, ISBN 3-85405-142-5, S. 325–343, online (PDF; 19,4 MB) auf ZOBODAT
  • Hanns Jäger-Sunstenau: The arms of the Austrian federal state Burgenland. In: Arma. ISSN 0004-2145, S. 1322–1327.
  • Peter Diem: Die Symbole Österreichs. Zeit und Geschichte in Zeichen. Kremayr & Scheriau, Wien 1995, ISBN 3-218-00594-9.

Вебпосилання[ред. | ред. код]