Герб Гіпускоа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Гіпускоа
Версії
Герб Гіпускоа в його традиційному вигляді (1513-1979)
Малий герб Гіпускоа
Спрощена версія герба Гіпускоа, що використовується як емблема провінційної ради
Деталі
Носій Гіпускоа
Затверджений 27 березня 1990

Герб Гіпускоа - символ провінції Країни Басків, що був затверджений Регіональним розпорядженням 6/1990 від 27 березня 1990 р. Про ознаки ідентичності історичної території Гіпускоа.

Опис[ред. | ред. код]

Ліворуч від головного вівтаря Старого собору Кадіса видно старий герб Гіпускоа (XVI чи XVII ст.) із лише шістьма схематизованими гарматами

У золотому полі три зелені дерева, розміщені в пояс на хвилях срібної та блакитної води. Тримають щит двоє дикунів натуральних кольорів у срібних набедренних пов'язках. Під щитом на срібній стрічці написано девіз «FIDELISSIMA BARDULIA NUNQUAM SUPERATA » («Фіделісіма Бардулія, ніколи не перевершена ») чорними літерами.

На щиті герцогська корона - золотий круг, прикрашений дорогоцінним камінням, складений із восьми розеток, з яких видно п’ять.

Дерева, представлені в щиті, є звичайними тисами (Taxus baccata). Спрощений варіант щита дуже часто використовується без зовнішніх прикрас і з схематичними елементами блазона.

Історія[ред. | ред. код]

У 1979 р. [1] Генеральні ради братства, попередниками нинішніх Генерального правління Гипускоа модифікували традиційний герб Гіпускоа, що використовується з 1466 р., усунувши два поля, в яких був коронований монарх, що сидів на троні, можливо, Альфонсо VIII Кастильський або Енріке IV, і дванадцять гармат.[2] У 1513 році королева Хуана І Кастильська дозволила включити нові елементи до герба Гіпускоа. Це були дванадцять гармат, символізуючи ті, які були захоплені військами гіпускоанцями в битві при Велате 1512 р.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]