Герб Ньюпорта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Ньюпорта
Деталі
Носій Ньюпорт
Затверджений 1835 (неофіційно)
1929 (офіційно)
Додано щитотримачів 1958
Нашоломник Голова херувима
Щит У золоті перевернута червона кроква
Щитотримачі Зпрва золотий крилатий морський лев, а зліва червоний морський дракон, нижні частини обох зелені із золотими плавцями
Основа Срібно-сині хвилі
Девіз TERRA MARIQUE
Герб, як видно на табличці в Стоу-Хілл, Ньюпорт.

Герб Ньюпорта — геральдичний символ міста Ньюпорт, Південний Уельс. Також відомий як громадянський знак, його використовує нинішня міська рада Ньюпорта з 24 липня 1996 року після муніципальної реорганізації у квітні того ж року.[1][2]

Хронологія[ред. | ред. код]

Офіційне використання герба було надано Раді округу Ньюпорт 17 квітня 1929 року, хоча неофіційно герб використовувався до цієї дати. Використання крилатого морського лева та крилатого морського дракона було дозволено 7 травня 1958 року. Наступна Рада Ньюпорта використовувала герб з 1974 по 1996 рік.

Символізм[ред. | ред. код]

Герб незвичайний з двох причин. По-перше, херувим над щитом, а по-друге, Ньюпорт був першим армігером, який використав крилатого морського лева, який має рідкісне геральдичне використання.

Щит

Щит належав Стаффордам, графам і герцогам Бекінгемським, лордам маєтку Ньюпорт у XIV та XV століттях, але перевернута кроква позначає різницю між цими гербами Боро та родинними.

Щитотримачі

Крилатий морський лев і крилатий морський дракон символізують силу на землі, на морі та в повітрі.[3]

Девіз

Девіз «Terra Marique» був прийнятий одночасно зі щитотримачами і означає «По суші та морю», що стосується позиції Ньюпорта як порту.

Похідні[ред. | ред. код]

Нинішня емблема міської ради Ньюпорта містить крилатого морського лева, який походить від герба.

Особливістю Ньюпортського мосту 1927 року є чотири таблички, на яких зображено херувима над щитом, але без іншої деталі герба.

Регбійний клуб «Ньюпорт» використовує варіант херувима та щита як свій клубний герб, а футбольний клуб «Ньюпорт Каунті» використовує варіант щита на своєму клубному гербі.

Кам'яні троянди[ред. | ред. код]

У 1994 році Джон Сквайр, гітарист The Stone Roses, створив обкладинку їхнього хіта Love Spreads на основі фотографії кам'яного херувима та щита на Ньюпорт-Брідж. Пісня стала найбільш продаваним синглом гурту, досягнувши 2-го місця в британських чартах. Зображення херувима було знайдено на багатьох предметах Другого пришестя, альбомі, з якого взято Love Spreads.

Галерея[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. The Local Authorities (Armorial Bearings) (No. 2) (Wales) Order 1996.
  2. Newport City Council website. Архів оригіналу за 20 вересня 2021. Процитовано 3 вересня 2022.
  3. Heraldry of the World

Посилання[ред. | ред. код]