Герб Стародубського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Стародубського району
Деталі
Носій Стародубський район
Затверджений 22 лютого 2011

Герб Стародубського району - офіційний символ муніципального утворення Стародубський район Брянської області Російської Федерації, що знаходиться на території української історичної землі Стародубщина.

Герб району затверджений рішенням районної Ради народних депутатів Стародубського району № 190 від 22 лютого 2011 року.[1]

Герб підлягає внесенню до Державного геральдичного регістру Російської Федерації.

Опис герба[ред. | ред. код]

«У срібному полі чорний з зеленим листям на лівій стороні старий дуб, супроводжуваний покладеною в пояс і обплетеною корінням дуба червоною козацької шашкою із золотим темляком, а по боках - двома зростаючими з дуба від одного кореня зеленими пшеничними колосками».

Обґрунтування символіки герба[ред. | ред. код]

Герб Стародуба на магістратській печатці (1696)
Герб міста Стародуба (1782 рік)

За основу композиції узятий старий дуб - символ довголіття, міцності, сили. Зелений колір листя дуба і пшеничних колосків символізує надію, достаток, свободу і радість, що приносить району сільське господарство, яке алегорично відображено колоссям.

Козача шашка символізує постійну готовність стати на захист інтересів своєї Батьківщини і рідного краю. Крім того нагадує про те, що м. Стародуб (центр Стародубського району) на початку XVIII ст. став полковим містом Гетьманщини. Стародубський полк брав участь у багатьох битвах (на гербі це виражено червоним кольором шаблі, який символізує хоробрість і кров, пролиту в боротьбі) і був ліквідований 1782 р. Але козацьке стан продовжувало існувати. Найбільше число козаків проживало і працювало в населених пунктах Стародубського району та навіть, не маючи своєї територіальності, вони не втрачали своєї історії, традиції, духу. Відродження козацтва, вихованого на товаристві і патріотизм, спонукало стародубців у 1990-ті рр. створити свій полк. Метою відродженого козачого полку стало виховання нових поколінь на прикладі славних традицій предків.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Решение районного Совета народных депутатов Стародубского района № 190 от 22 февраля 2011 года о гербе района. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 серпня 2020.