Герб Улан-Уде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Улан-Уде
Деталі
Носій Улан-Уде
Затверджений 20 жовтня 2005 року
Ранні версії 26 жовтня 1790 року, 24 вересня 1998 року

Герб Улан-Уде — офіційний символ міста Улан-Уде. Вперше прийнято 1790 року, сучасний варіант — 2005 року. Герб внесений до Державного геральдичного регістра Російської Федерації під реєстраційним номером 2022[1].

Опис[ред. | ред. код]

Офіційний опис герба[2]:

У золотому полі навхрест зелений перекинутий відчинений ліворуч ріг достатку з витікаючими з нього зеленим листям і червоними (червоними) плодами, поверх якого чорний Меркуріїв жезл. Щит увінчаний золотою баштовою короною з п'ятьма зубцями, на центральному зубці зображено «соембо» — традиційний бурятський символ вічного життя, коло, супроводжуваний унизу покладеним у поясі півмісяцем, угорі полум'ям із трьома язиками; у нижній частині корони зображено національний орнамент, що символізує національні традиції…

Автори герба: сестри Ольга та Юлія Зільберман[3].

Символіка[ред. | ред. код]

Гербом міста Улан-Уде є історичний герб міста Верхньоудинськ (перейменований в Улан-Уде в 1934 році), найвище затверджений 26 жовтня 1790, оригінальний опис якого говорить: «У золотому полі Меркурієв жезл і ріг достатку на знак, що в тому місті відбувається знатний торг та умови про торг». У верхній частині щита розташована баштова корона, що вказує на статус міста Улан-Уде — столиці суб'єкта Російської Федерації, зображена на центральному зубці корони «Соймбо» — що вказує на приналежність до Республіки Бурятія. У нижній частині щита — стрічка Ордену Трудового Червоного Прапора, на згадку про нагородження міста в 1984 року[2].

Історія[ред. | ред. код]

Герб міста Верхньоудинська

З 1786 двічі на рік у Верхньоудинську проводяться ярмарки. Верхньоудинськ поступово перетворюється на основний перевалочно-складський та товаророзподільний центр, стає великим торговим центром[4].

Герб Верхньоудинська Іркутського намісництва (1782—1803) затверджено Високим Указом Катерини II 26 жовтня 1790 року. До 1920 року був офіційним гербом Верхньоудинська[5].

Опис герба: «Щит розділений на дві частини: у верхній герб Іркутський. У срібному полі щита бабр, що біжить, а в роту у нього соболь. У нижній частині, в золотому полі, Меркурієве жезло і ріг достатку, на знак того, що в місті відбувається знатний торг і умови про торг». За російськими геральдичними правилами з останньої третини XVII століття у верхній половині т. н. н. «нового» (не історичного) герба мало знаходитися зображення герба губернського міста, а нижньому — емблема підлеглого міста.

Два головні елементи герба, перехрещуючись, візуально утворюють подобу літери «У» — заголовну літеру назви міста, так що герб відноситься до непрямо-голосних з літерами (аналогічно прийнятим у той же час гербам Вінниці (W), Харкова (Х), Хотина (Х) та деяких інших міст Російської Імперії).

Герб 1998 року

У 1934 році місто Верхньоудинськ було перейменовано на Улан-Уде.

Герб Улан-Уде затверджено Рішенням сесії міськради 24 вересня 1998 року. «Гербовий щит перетятий. У верхньому блакитному полі золоте соембо (з герба Бурятії), у нижньому полі, перетнутому сріблом і золотом, схрещені кадуцей і ріг достатку.»

20 жовтня 2005 року Улан-Уденська міська Рада депутатів затвердила положення про сучасний герб міста Улан-Уде.

У новій редакції змінено кольори: замість попередніх трьох смуг (синій, білий, жовтий) затверджено золоте тло. За рекомендацією Державної геральдічної ради РФ, у верхній частині гербового щита додано зображення корони[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геральдика.ру. Государственный геральдический регистр Российской Федерации. sovet.geraldika.ru. Архів оригіналу за 29 червня 2019.
  2. а б Решение Улан-Удэнского городского Совета депутатов от 20.10.2005 N 261-32 «Об утверждении изображений герба, флага города Улан-удэ и положений „О гербе города Улан-Удэ“, „О флаге города Улан-Удэ“».
  3. heraldicum.ru Улан-Удэ. Архів оригіналу за 27 липня 2012. Процитовано 3 грудня 2012.
  4. Миллер И. Е. Путешествие надворного советника И. Е. Миллера из Иркутска в Нерчинск в августе месяце 1811 года, им самим записанное // Дух журналов, или Собрание всего, что есть лучшаго и любопытнейшаго во всех других журналах, по части истории, политики, государственнаго хозяйства, литературы, разных искусив, сельскаго домоводства и проч. — Спб., 1816.
  5. Винклер, 1899, Основы геральдики земельных гербов.
  6. Геральдическая загадка Улан-Удэ // Номер один : газета. — Улан-Удэ, 2005. — № 43. — Число 26 (10). Архівовано з джерела 27 квітня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • П. П. фон-Винклер. Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской Империи, внесенные в Полное Собрание законов с 1649 по 1900 год / Дозволено цензурою. С.-Петербург, 20 Июля, 1899 года. — Издание книготорговца Ив. Ив. Иванова. — Спб. : Типография И. М. Комелова, Пряжка д. 3, 1899.