Герб Франш-Конте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Франш-Конте
Деталі
Носій Франш-Конте

Герб Франш-Конте — герб регіону на сході Франції, що межує з Німеччиною та Швейцарією. Герб Франш-Конте тотожний гербу графів Бургундських. Із 1982 по 2015 рік він вживався для представлення колишнього регіону Франш-Конте.

Опис[ред. | ред. код]

У синьому полі, що всяне золотими пряокутниками, здиблений коронований золотий лев з червним озброєнням[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

У 1280 році граф Бургундії Оттон IV змінив політичну орієнтацію і залишив імперський табір, щоб приєднатися до табору гвельфів. Щоб відзначити цю зміну союзу, він прийняв новий герб із зображенням лева - тварини, яку вживали багато прихильників цього союзу. Як геральдичні кольори він використав синій і золотий, що були корльорами королівства Франція. Так він підкреслив свій новий союз з цим королівством, що знайшло відображення в його шлюбній політиці (він одружився з капетинкою Маго д'Артуа, а дві його доньки вийшли заміж за двох синів Філіпа IV Справедливого)[3].

Створення регіону Франш-Конте (а також інші культурні впливи, такі як важливість бренду Peugeot і футбольного клубу "Сошо") сприяли поширенню використання цієї зброї на всій його території, в тому числі в місцях, які не належали до історичного регіону (регіон Монбельярд, Бельфор тощо).

З 2000 року леви подекуди втрачають зображення статевого члена, а розмір їхніх пазурів стає дедалі меншим[4].

Зі створенням у 2016 році нового регіону Бургундія-Франш-Конте цей герб більше не використовується в офіційному контексті, але продовжує з'являтися в різних місцях. У 2017 році він був почетвертований з гербом Бургундії, щоб сформувати новий герб Бургундія-Франш-Конте.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pays Comtois, 20 novembre 2010-20 janvier 2011 P.
  2. Brac, Thomas (25 березня 2020). Héraldique - Les éléments du blason. Thomas Brac de La Perrière (fr-FR) . Процитовано 3 жовтня 2023.
  3. Franche-Comté (французькою) . Процитовано 03.10.2023.
  4. Pays Comtois, 20 novembre 2010-20 janvier 2011 P.