Гесклен (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гесклен
фр. Du Guesclin
Жанр історична драма / біографічний
Режисер Bernard de Latourd[1]
Сценарист Роже Версель
У головних
ролях
Fernand Graveyd, Alfred Bailloud, André Marnayd, Андре Рейбазd, André Wasleyd, Charles Camusd, Franck Mauriced, Жерар Урі, Жизель Казадезюс, Говард Вернонd, Jacques Henleyd, Junie Astord, Ketti Galliand, Леон Барі, Луї де Фюнес, Lucien Desagneauxd, Marcel Delaîtred, Marcel Rouzéd, Моріс Дорлеакd, Maurice Maillotd, Ноель Роквер, Paul Amiotd, Paulette Noizeuxd, René Sternd, Robert Le Béald, Robert Moord, Roger Vincentd, Suzanne Nivetted, Charlotte Ecardd, Michel Salinad, Percutaneous implantation of a pulmonary valved і 2MASS J13392978-1723397d
Оператор Nikolai Toporkoffd
Композитор Maurice Thirietd
Тривалість 88 хв.[2]
Мова французька
Країна Франція Франція
Рік 1948
IMDb ID 0040304

«Геклен» (фр. Du Guesclin) — французький історичний фільм з Луї де Фюнесом. Перший дорогий фільм, що вийшов у Франції після закінчення Другої світової війни. Єдина режисерська робота Бернара де Латура (фр. Bernard de Latour).

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм оповідає про життя Бертрана дю Геклена, починаючи з дитинства і до смерті у битві; про його битви проти англійців та наварців, за які йому був наданий титул констебля Франції.

В ролях

[ред. | ред. код]

Аналіз фільму

[ред. | ред. код]

Стилістика фільму близька до класичної трагедії; єдина жвава сцена — облога Мелена, в якій кріпаки Динанта зображують вежу, з якою герой падає в рів. Історична правдоподібність принесена в жертву вимогам жанру: Жюні Астор (фр. Junie Astor) у ролі коханої героя, умовно історичні костюми та відсутність згадок про кастильську кампанію дю Геклена.

Попри те, що фільм був знятий у 1948 році, авторам фільму вдалося уникнути підкреслення історичних паралелей між окупацією Франції в ході Столітньої війни та під час Другої світової. Акцент у фільмі, як і в попередній книжці Роже Верселя (фр. Roger Vercel), зроблено на неблагородному походженні дю Геклена та його протистоянні знаті. Останнє також відповідає дійсності: брати короля підтримували дю Геклена.

Примітки

[ред. | ред. код]