Геть з України, москаль некрасивий!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геть з України, москаль некрасивий! — фраза з монологу балерини Бели Куценко у виконанні Андрія Данилко, який він написав у 2004 році. Набула популярності у 2022 році після того, як її перетворили на семпл для музичних композицій. Виступ Сердючки став вірусним після початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Використання в музиці[ред. | ред. код]

У березні 2022 року солістка гурту Vivienne Mort Даніела Заюшкіна презентувала у Facebook запис, у якому вона наклала цитату Бели Куценко на повстанську мелодію.

У квітні 2022 новий трек з використанням фрази представила співачка Jerry Heil.[1][2] У пісні на мотив української народної «Ой, на горі та й женці жнуть» згадуються Володимир Зеленський, Віталій Кім, Олексій Арестович і воїни зі Збройних сил України, а також історії, які набули розголосу — як роми вкрали в окупантів танк і як жінка з балкона збила ворожий дрон за допомогою банки з огірками. Як рефрен використаний фрагмент із виступу Данилка.

Як слоган[ред. | ред. код]

4 червня автор петиції щодо дерусифікації Полтави Олексій Логвінов повісив банер «Геть з України, москаль некрасівий!» на пам'ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Список пісень про російсько-українську війну (2022)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Геть з України, москаль некрасівий": Jerry Heil заспівала про Зеленського, Кіма, Арестовича та ЗСУ. Суспільне культура. 11 квітня 2022. Архів оригіналу за 8 червня 2022. Процитовано 8 червня 2022.
  2. Не лише «Байрактар» і «Ой у лузі червона калина». Що українці слухають та співають у час війни з Росією. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 12 травня 2022. Процитовано 8 червня 2022.
  3. «Геть з України, москаль некрасівий!» — у Полтаві на пам‘ятнику Ватутіну з‘явився банер. poltavawave.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 червня 2022. Процитовано 8 червня 2022.