Гленія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гленія

Біологічна класифікація
Посилання
Вікісховище: Glehnia littoralis
EOL: 585011
ITIS: 29511
NCBI: 48119

Гленія (лат. Glehnia) — рід рослин родини парасолькові, зонтичні, або селерові (Apiaceae). Єдиний видГленія прибережна (лат. Glehnia littoralis).

Назва[ред. | ред. код]

Рід названий на честь Петра Петровича Глена (1835-1876), дослідника Амура та Сахаліна, флориста, який працював у Петербурзькому ботанічному саду .

Синонім латинської назви роду — Phellopterus Benth. .

Синоніми наукової назви виду [1] :

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

У природі ареал виду охоплює Далекий Схід Росії, Китай, Корейський півострів, Тайвань, Японію та західне узбережжя Північної Америки .

Виростає на приморських пісках.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Корінь довгий, досить товстий, м'ясистий, товщиною 0,5-1,5 см. Стебла товсті, висотою 10-40 см, прості або трохи гіллясті, густо і кучеряво, майже повстяні, опушені, з одним-трьома листами або іноді безлисті .

Прикореневе листя в числі кількох, двічі перисто-розсічені, нерідко з більш сильно розвиненими нижніми первинними частками і іноді здаються трійчастими, на довгих, при основі розширених у піхву, рівних платівці, повстяно опушених черешках ; літові пластигки в загальному контурі широко-трикутно-яйцеподібна, довжиною 5-12 см, в нижній частині такої ж ширини; первинні частки перисто-роздільні з однією-двома парами часток другого порядку, забезпечених одним великим зубцем у нижній частині, сегменти останнього порядку — яйцеподібні, нагорі тупі, по краях з трикутними хрящуватими зубцями (городчасто-пилясті). Стеблове листя з розширеною в піхву основою, іноді редуковані до піхви.

Парасольки в числі 1-5, зібрані на кінці стебла і гілок, у поперечнику 4-10 см, з 10-16 нерівними, повстяно-опушеними променями. Обгортка багатолиста, з 9-13 лінійно-ланцетоподібних, густо-опушених листочків, рівних або перевищують по довжині квітконіжки . Пильовики темно-фіолетові.

Плід широко-яйцеподібний, довжиною 6 мм, шириною 4 мм, з крилатими ребрами, опушений членистими м'якими волосками.

Цвітіння у червні - липні. Плодоношення у серпні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Glehnia littoralis: інформація у базі даних The Plant List.(англ.)п