Голос монстра (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голос монстра
A Monster Calls
Український постер
Жанр Драма
Фентезі
Режисер Хуан Антоніо Байона
Продюсер Белен Атьєнса
Мітч Горвіц
Джонатан Кінг
Сценарист Патрік Несс
На основі «Голос монстра»
Патріка Несса
У головних
ролях
Льюїс Мак-Дугалл
Ліам Нісон
Сігурні Вівер
Фелісіті Джонс
Оператор Оскар Фаура
Композитор Фернандо Веласкес
Монтаж Хауме Марті
Бернат Вілаплан
Художник Eugenio Caballerod
Кінокомпанія Apaches Entertainment
La Trini
Participant Media
River Road Entertainment
Telecinco Cinema
Дистриб'ютор Вольга Україна
Тривалість 108 хвилин
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Іспанія Іспанія
Рік 2016
Дата виходу 10 вересня 2016 (Торонто)
2 березня 2017 (Україна)
Кошторис $43 млн
Касові збори $30,2 млн
IMDb ID 3416532
amonstercallsfilm.com
CMNS: Голос монстра у Вікісховищі

«Голос монстра» (англ. A Monster Calls) — міжнародно-спродюсований драматичний фільм-фентезі, знятий Хуаном Антоніо Байоною за однойменним романом Патріка Несса. Світова прем'єра стрічки відбулась 10 вересня 2016 року на міжнародному кінофестивалі в Торонто, а в Україні — 2 березня 2017 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Хлопчик Конор О'Меллі живе з хворою матір'ю, тому змушений багато турбуватися про себе сам. Він постійно втомлений, через що зазнає глузувань однокласників. Якось увечері Конор бачить, що старе тисове дерево за вікном — це Монстр. Чудовисько виходить із землі та прямує до хлопчика зі словами, що прийшло по нього. Монстр попереджає — щоночі він приходитиме й розповідатиме історію, а після третьої Конор мусить розповісти власну.

Хлопчик сумнівається було це правдою чи його фантазією. Наступного дня приходить його сувора бабуся, вона хоче забрати онука до себе, вважаючи життя з хворою матір'ю обтяжливим для нього. Вночі приходить Монстр і змушує Конора слухати свою історію про те, як він боровся зі своїми ворогами. Він показує королівство, король якого здобув мир для свого народу, однак втратив трьох синів у боротьбі з велетнями, драконами і чаклунами. Королева покинула його, лишивши з онуком. Після другого одруження монарх помер і на трон сіла його дружина-відьма, поки спадкоємець не виросте. Коли той закохався у простолюдинку, відьма вирішила насильно одружити його на собі, щоб утримати владу. Лиходійка вбила кохану принца, та тоді народ підняв бунт і Монстр відніс королеву за море. Адже він знав, що принц вбив свою кохану аби підняти народ на бунт. Конор не розуміє сенсу оповіді, позаяк в ній немає добрих і злих персонажів. Монстр пояснює — люди не бувають однозначно добрими чи поганими, після чого перетворюється назад на дерево.

Конор дізнається, що лікування не допомогло матері і його планує на якийсь час забрати до себе батько. Минає час і батько намагається розважити сина, але хлопчик роздратований неминучим переїздом до надто вимогливої бабусі. Конор випадково ламає бабусин годинник і тут Монстр приходить вдруге. Він розповідає про часи, коли 150 років тому в одному селі жив знахар. Місцевий пастор мав на своїй ділянці тисове дерево (Монстра), яке знахар хотів зрубати задля виготовлення ліків. Той не дозволяв зрубати дерево і на проповідях публічно зневажав знахаря, поки дві його доньки не захворіли. Пастор обіцяв проповідувати на його користь, але знахар відмовився. Тоді Монстр зруйнував пасторський будинок. Хлопчик обурений його вчинком, але Монстр пояснює, що пастор був людиною без віри і проповідував тільки те, що приносило вигоду йому самому. Чудовисько запрошує і Конора приєднатися до руйнації, та коли хлопчик отямлюється, то бачить, що розтрощив усе в бабусиному домі.

Хоча він усвідомлює, що зробив погано, його не карають, розуміючи його стан. Монстр приходить втретє, хлопчик просить його допомогти, проте Монстр не обіцяє напевне. В школі хуліган називає Конора непотрібним і згодом з'являється Монстр з історією про чоловіка, який нікому не був потрібний і ніхто його не помічав. Хлопчик нападає на хулігана і сильно його б'є, за що Конору загрожує виключення. Він відвідує матір, котра повідомляє, що ліки з тисового дерева не подіяли.

Монстр з'являється вчетверте, тепер Конор мусить розказати свою оповідь. Він бачить свій кошмар зі снів, де мати падає у безодню і її ніяк не вдається врятувати. Конор визнає, що не може врятувати матір і мусить змиритися з цим. Монстр говорить висновок з усіх чотирьох історій — що б хто не думав про інших людей і на що не сподівався, правда існує незалежно від цього і її лишається тільки прийняти.

Конор вирушає з бабусею в лікарню, дорогою вони вибачаються одне перед одним і миряться. Хлопчик приходить до матері попрощатися, Монстр спостерігає за цим і лишається таємницею існував він насправді, чи тільки в уяві.

Минає час і Конор оселяється у бабусі. Вона стала м'якшою та облаштовує для онук окрему кімнату, як і в будинку матері. Гортаючи альбом, що лишився по матері, хлопчик бачить в ньому малюнки історій, чутих від Монстра.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму почались 30 вересня 2014 року[1].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій
Кінопремія Дата церемонії Категорія Номінант(и) Результат Дж
Премія «Гойя»
4 лютого 2017
Найкращий фільм «Голос монстра» Номінація [2]
Найкращий режисер Хуан Антоніо Байона Перемога
Найкраща акторка другого плану Сігурні Вівер Номінація
Найкращий адаптований сценарій Патрік Несс Номінація
Найкраща музика Фернандо Веласкес Перемога
Найкращий оператор Оскар Фаура Перемога
Найкращий монтаж Хауме Марті, Бернат Вілаплана Перемога
Найкращий керівник виробництва Сандра Ерміда Муніз Перемога
Найкращий артдиректор Еухеніо Кабальєро Перемога
Найкращий грим та зачіски Марез Ланган, Давид Марті Перемога
Найкращий звук Пітер Глоссоп, Марк Ортс, Оріол Тарраго Перемога
Найкращі спецефекти Фелікс Бергес, Пау Коста Перемога
Премія «Срібні кадри»
2017
Премія глядачів - Найкращий іспанський фільм «Голос монстра» Перемога
Премія Європейської кіноакадемії
9 грудня 2017
Найкращий звукооператор Оріол Тарраго Перемога [3]
Приз глядацьких симпатій «Голос монстра» Номінація [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Silas Lesnick (30 вересня 2014). Production Begins on A Monster Calls, Starring Liam Neeson (англ.) . comingsoon.net. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 18 липня 2016.
  2. John Hopewell (14 грудня 2016). ‘A Monster Calls,’ Sigourney Weaver, Penelope Cruz Among Spanish Academy Goya Nominations (англ.) . Variety. Архів оригіналу за 15 грудня 2016. Процитовано 14 грудня 2016.
  3. Jury Unveils First Seven EFA Winners. Офіційний сайт Європейського кінопризу (англ) . 14.11.2017. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 7.12.2017.
  4. The 30th European Film Awards. Cineuropa (англ) . Архів оригіналу за 9 грудня 2017. Процитовано 8.12.2017.

Посилання[ред. | ред. код]