Голубович Євген

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Голубович Євген (1884, м. Славське — 1.VII.1944, с. Оброшине) — український освітній і громадський діяч.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Славське Сколівського повіту Австро-Угорської імперії. Дитячі і юнацькі роки провів в Чернівцях, де успішно закінчив гімназію та університет. Після навчання працював викладачем німецької мови у щойно заснованій українській гімназії м. Вижниця (1908 р.). Тут молодий Є. Голубович зарекомендував себе як ініціативний громадський діяч, який став керівником драматичного гуртка «Боян». Об’єднаний у цей гурток колектив професорів та гімназистів закладу активно відзначав річниці народження та смерті Тараса Шевченка. Зокрема, у 1910 р. з в рамках підготовки до цих урочистостей Є. Голубович переклав для виставу-комедію австрійського драматурга-комедіографа Йогана Непомука Нестроя «Трійка гультяйська». Постановку здійснили у тодішньому найбільшому залі Вижниці: будинку Фріста[1]. Надалі Є. Голубович викладав у гімназіях Кіцманя, Чернівців та Рогатина, де недовго був директором (1929 р.). За німецької окупації, у першій половині 1940-х рр., Є. Голубовича призначили шкільним інспектором крайсгаутманшафту «Львівська заміська округа» (нім. Kreishauptmannschaft Lemberg-Land)[2]. Йому вдалося організувати рільничу школу для українців с. Оброшине. В цьому закладі, крім рільничої справи та спеціальних предметів, юнаки й дівчата вивчали історію України, отримували ідеологічно-патріотичний вишкіл. Учні з повагою і шаною ставилися до вчителів школи. Також навчання у закладі убезпечувало сільську молодь від примусового вивезення на роботу в Німеччину. 1 липня 1944 р. Є. Голубович загинув у лісі між селами Лапаївка і Оброшине від рук польської боївки[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вижницька гімназія. Історія. Народження гімназії
  2. Львівські вісті. — №163. — 1944. — С. 5.
  3. Львівські вісті. — №163. — 1944. — С. 5; Семен М.-В. Оброшин і оброшинці. — Львів, 2013. — С. 167; Стеблій Ф. Збройні акції Армії Крайової у підльвівських українських селах (березень–липень 1944 р.) // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. — Вип. 13. — Львів, 2005. — С. 313.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вижницька гімназія. Історія. Народження гімназії // Вижницька гімназія.
  • Львівські вісті. — №163. — 1944. — С. 5.
  • Семен М.-В. Оброшин і оброшинці. — Львів, 2013.
  • Стеблій Ф. Збройні акції Армії Крайової у підльвівських українських селах (березень–липень 1944 р.) // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. — Вип. 13. — Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича, 2005. — С. 311-313.