Гомбе-Стрім (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гомбе-Стрім
англ. Gombe National Park
4°40′ пд. ш. 29°38′ сх. д. / 4.667° пд. ш. 29.633° сх. д. / -4.667; 29.633Координати: 4°40′ пд. ш. 29°38′ сх. д. / 4.667° пд. ш. 29.633° сх. д. / -4.667; 29.633
Країна  Танзанія
Розташування Регіон Кігома
Площа 52 км²
Засновано 1968
Статус: Об'єкт попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО[d]
Вебсторінка tanzaniaparks.com/gombe.html
Гомбе-Стрім (національний парк). Карта розташування: Танзанія
Гомбе-Стрім (національний парк)
Гомбе-Стрім (національний парк) (Танзанія)
Мапа

CMNS: Гомбе-Стрім у Вікісховищі

Національний парк Гомбе-Стрім — національний парк Танзанії, розташований на заході країни. Відома вчена Джейн Гудолл, що займається вивченням приматів, провела багато часу в лісах парку, заснувавши тут перший подібний дослідницький проект[1].

Гомбе-Стрім — найменший парк Танзанії[2].

Фізико-географічні характеристики[ред. | ред. код]

Парк розташований на березі озера Танганьїка в західній частині країни за 6 км на північ від Кігоми. Основу парку представляють дикі ліси на схилах крутих пагорбів і річкових долин. Північне узбережжя озера є піщаним. До парку можна добратися тільки на човні.

У безпосередній близькості знаходиться кордон з ДР Конго.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Шимпанзе з дитинчам.

Основною визначною пам'яткою парку є сім'ї шимпанзе (Pan troglodytes schweinfurthii), очікувана кількість яких на території парку сягає 90 особин (точних досліджень не проводилося). Крім того, в парку можна зустріти інших приматів, в основному це червонохвості мавпи, червоні колобуси (Colobus badius tephrosceles) і павіан анубіс (Papio anubis)[3]. Основним часом для спостереження за мавпами є сезони дощів з лютого по червень і з листопада до середини грудня.

У парку водиться понад 200 видів птахів.

Дослідження[ред. | ред. код]

Джейн Гудолл у 1960 році заснувала дослідницький проект, що займається вивченням шимпанзе. В даний час він є найтривалішим і досі чинним подібним проектом, а в парку досі можна зустріти шимпанзе Фіфі, якій було три роки під час запуску проекту.

Дослідження почалися ще до створення національного парку і в перший час були зосереджені на колонії шимпанзе Какомбе, що мешкає в центральній частині парку. У 1970-х роках проводилося кілька нетривалих досліджень бабуїнів і колобусів, а 1990-х роках дослідників зацікавила ще одна колонія шимпанзе Мітумба, що мешкає в північній частині парку. Нині також триває дослідження бабуїнів. Крім того, відомо про ще однієї колонії шимпанзе, що мешкає в південній частині парку. Дослідження зачіпають різні аспекти життя приматів: їх культуру, способи полювання, взаємини матері і дитини, а також поведінка чоловічих особин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gombe Stream National Park. Tanzania National Parks. Архів оригіналу за 26 травня 2012. Процитовано 10 жовтня 2010.
  2. Gombe Stream. Tanzania Tourist Board. Архів оригіналу за 1 червня 2004. Процитовано 10 жовтня 2010.
  3. Gombe Stream Research Centre (GSRC). African Conservation Foundation. Архів оригіналу за 7 серпня 2011. Процитовано 10 жовтня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]