Гонихмарник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Гонихмарник»
Автор Дара Корній
Країна Україна
Мова українська
Жанр фентезі
Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля, Апріорі
Видано 2010, 2020

«Гонихма́рник» — дебютний роман української письменниці Дари Корній, написаний у жанрі міського фентезі, про кохання між міфічною істотою Гонихмарником та земною дівчиною. Опублікований у 2010 році видавництвом «Клуб Сімейного Дозвілля». Перевиданий видавництвом «Апріорі» у 2020 році. Удостоєний премії «Коронація слова».[1]

Сюжет[ред. | ред. код]

Зеленокоса студентка зустрічає у сучасному Львові таємничого незнайомця, який легко закохує в себе дівчат, котрі не можуть опиратися його магнетизму. [2] Аліна майбутня художниця з нетиповим поглядом на світ. Їй не подобається сучасне кіно, вона не цікавиться хлопцями, принаймні поки не зустрічає Кажана. Цей загадковий юнак постійно з'являється у її житі й приносить із собою дивні сни. Це схоже на випадковість, проте з часом дівчина розуміє, Кажан не зовсім людина. З покоління в покоління жінкам роду Аліни судилося бути об‘єктом інтересу Гонихмарника. Та не в кожної це переросло у справжнє почуття. Побачивши справжнього чоловіка, а не потворну істоту, яка може заволодіти її душею, Аліна зробила все можливе, щоб врятувати людську душу з цієї пастки.

Дара Корній пише живою, простою українською мовою, часом вдало застосовуючи діалектизми, вплітаючи українські міфи. Це приклад якісної масової літератури. Книга має всі шанси стати бестселером і сподобатися не лише підліткам, а й їхнім батькам. У романі переплітається реальність і карпатська міфологія, тому цей твір відноситься до української фентезійної спадщини[3].

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Кажан (справжнє ім'я Саша) – навчається на скульптора на третьому курсі. Загадковий та таємничий юнак. Постійно носить чорне. Не соромиться використовувати дівчат для задоволення власних потреб. Прийняв в себе Гонихмарника замість батька, коли той зламав руку і не міг більше керувати хмарами. Розуміє мову неба, повеліває хмарами, дощами, сніговіями.[2]
  • Аліна – студентка другого курсу, майбутня художниця. Розумна та освічена дівчина. Тримається осторонь від людей, проводить більшість часу серед книг. Родовід дівчини сягає часів характерників, один із яких є її пращуром.
  • Марта – найкраща подруга Аліни. Переїхала до Києва після смерті бабусі. Після цього майже не спілкувалася з Аліною.
  • Петро – сусід Аліни. Вихований та чемний хлопець. Захоплюється програмуванням та фізикою.
  • Василь – батько Аліни. Відомий художник.
  • Ірина – мама Аліни. Вчителька у школі.
  • Юрій – юнак, який постійно ходить в білому, любить гуляти дахами, лузати гарбузове насіння. Покровитель міста. Знає все про нього та його жителів.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Книгарня 'Є'. Дара Корній - книги та біографія | Книгарня «Є». book-ye.com.ua (укр.). Процитовано 26 березня 2023.
  2. а б в Гонихмарник / Дара Корній. Видавництво "Апріорі" (укр.). Архів оригіналу за 30 березня 2023. Процитовано 30 березня 2023.
  3. Романенко Л. В. Кохання у творчості Дари Корній (за романами "Гонихмарник" і "Тому, що ти є") / Л. В. Романенко // Вісник Маріупольського державного університету. Сер. : Філологія. - 2012. - Вип. 7. - С. 80-85. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vmdu_2012_7_13.

Джерела[ред. | ред. код]