Готтард Заксенберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Готтард Заксенберг
нім. Gotthard Sachsenberg
Народився 6 грудня 1891(1891-12-06)
Roßlau (Elbe)d, Німеччина
Помер 23 серпня 1961(1961-08-23)[1] (69 років)
Бремен, ФРН
Країна  Німеччина
Діяльність політик, військовослужбовець, льотчик
Знання мов німецька
Учасник Перша світова війна
Посада депутат Рейхстагу Веймарської республікиd
Військове звання Корветтен-капітан
Партія Reich Party of the German Middle Classd
Нагороди
Орден «Pour le Mérite» (Пруссія)
Орден «Pour le Mérite» (Пруссія)
Залізний хрест 1-го класу
Залізний хрест 1-го класу
Залізний хрест 2-го класу
Залізний хрест 2-го класу
Ганзейський хрест (Гамбург)
Ганзейський хрест (Гамбург)
Військовий хрест Фрідріха (Ангальт)
Військовий хрест Фрідріха (Ангальт)
Лицарський хрест ордена дому Гогенцоллернів з мечами на військовій стрічці
Лицарський хрест ордена дому Гогенцоллернів з мечами на військовій стрічці
Військовий хрест Фрідріха-Августа (Ольденбург)
Військовий хрест Фрідріха-Августа (Ольденбург)
Орден Альберта Ведмедя (Ангальт)
Орден Альберта Ведмедя (Ангальт)
Фландрійський хрест
Фландрійський хрест
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Балтійський хрест
Балтійський хрест

Готтард Заксенберг (нім. Gotthard Sachsenberg; 6 грудня 1891 — 23 серпня 1961, Бремен) — німецький льотчик-ас, політик і підприємець, корветтен-капітан крігсмаріне. Кавалер ордена Pour le Mérite.

Біографія[ред. | ред. код]

Пілоти морського авіаційного загону. Заксенберг — в білій формі (вересень 1918).

Син таємного комерційного радника, доктора інженерних наук Готтарда Заксенберга. Після отримання початкового освіти, навчався в гімназії в Айзенаху. Потім готувався до вступу в університет. Його спеціалізацією була економіка.

1 квітня 1913 рок вступив кадетом в Імператорські військово-морські сили Німеччини і проходить підготовку на крейсері SMS Hertha. У 1914 році переведений на броненосець SMS Pommern.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

Коли почалася Перша світова війна, Готтард вважав за краще стати повітряним спостерігачем, тому в грудні 1915 року перевівся в морську авіацію і отримав призначення в 2-й морський польовий авіазагін (Marine FA 2, MFA 2), який діяв вздовж бельгійського узбережжя. Заксенберг служив інструктором в групі спостерігачів, коли було задоволено його прохання про направлення на навчання, необхідне для отримання кваліфікації пілота-винищувача.

Пройшовши курс підготовки у винищувальному училищі в Мангаймі, Заксенберг повернувся в свою стару частину, в Маріакерку, щоб літати на винищувачі Fokker Е.III. Основним завданням Заксенберга було прикриття літаків-розвідників від ворожих винищувачів. В цей час він подружився зі своїм колишнім однокласником Теодором Остеркампом, який в MFA 2 був льотчиком спостерігачем. Він домігся переведення друга у винищувальну авіацію і той згодом також став відомим асом.

Після того як в німецькій морської авіації сформували винищувальні частини, командиром першої такої частини призначили Заксенберга. З 1 лютого 1917 року по 2 вересня 1918 року командував 1-м морським польовим загоном винищувачів (Marine Feld Jagdstaffel 1, MFJ I).

1 травня 1917 року Заксенберг заявив про себе як льотчик-винищувач: збив 2 бельгійських літака. 5 червня 1917 року збив 5 літак і, таким чином, став льотчиком-асом. 20 серпня 1917 року Заксенберг отримав Лицарський хрест ордена Будинку Гогенцоллернів з мечами, до цього часу його рахунок становив шість збитих літаків.

Бачачи успіхи 1-го морського польового загону винищувачів, командування вирішило створити і другий такий загін, на чолі якого поставили Теодора Остеркампа. 1-й і 2-й польові загони діяли у Фландрії, і ці загони вирішили об'єднати в групу (Marine Jagdgruppe I), яку очолив Заксенберг.

Всього за час бойових дій здобув 31 повітряну перемогу.

Заксенберг літав на різних типах літаків: Fokker Е.III, Albatros D.III, Albatros D.V, Fokker D.VII і Fokker E.V. До того, як Заксенберг став асом, його літаки не чим не виділялися, потім стали відрізняться від інших: його особистим знаком були жовті і чорні квадрати навколо фюзеляжу.

Боєць Фрайкору[ред. | ред. код]

Після війни Заксенберг літав на Балтиці в складі морського Фрайкора.

У 1919 році в Латвії були створені добровольчі формування місцевої самооборони, що складаються з балтійських німців і колишніх військовослужбовців німецької армії. При 1-й резервній Гвардійській дивізії було створено повітряний підрозділ, названий бойовою ескадрою Заксенберга. Цей полк був сформований на базі демобілізованого польового полку морської авіації. У нього входили 3 ескадрильї посиленого складу: FA 413 (розвідувальна), FA 416 (винищувальна) і FA 417 (штурмова). Крім Заксенберга, в полку служили такі знамениті аси, як Йозеф Якобс (47 повітряних перемог) і Теодор Остеркамп. Всього ж «команда Заксенберга» налічувала понад 50 досвідчених пілотів і спостерігачів і 650 чоловік обслуговуючого персоналу.

Матчастина також була «на рівні»: 30 екіпажів літали на новітніх суцільнометалевих монопланах Junkers D-I і Junkers CL-I. Ці машини надійшли на озброєння німецьких ВПС в самому кінці Світової війни і ледь встигли взяти участь в боях на Західному фронті. Крім того, в полку були і «традиційні», але добре зарекомендовані дерев'яні біплани Halberstadt, DFW, LVG і Rumpler. Були також винищувачі Fokker D.VII і Fokker D.VIII.

Сам Заксенберг писав, що тільки завдяки феноменальній на ті часи витривалості дюралюмінієвих «Юнкерсів» його полку вдалося безперебійно «відпрацювати» в Прибалтиці кілька місяців, незважаючи на постійну сирість, дощі і сльоту. Апарати ж з полотняною обшивкою в таких умовах приходили в непридатність через 2-3 тижні.

До 23 березня 1919 року центральною базою авіаполку був аеродром в Вайноді (на захід від Лібави), де з часів Світової війни збереглися величезні елінги для дирижаблів. Заксенбергівці використовували їх в якості літакових ангарів. Звідти, потім з Альт-Ауца і Петерсфельда (на південь від Добеле) німецькі льотчики здійснювали польоти на розвідку і бомбардування радянських військ. У серпні 1919 року авіаполк Заксенберга налічував 32 літака, які дислокувалися в Петерсфельді. Наскільки відомо, в ході боїв вони втратили принаймні ц «Юнкерса», захоплені підрозділами Червоної армії.

Після закінчення боїв морського Фрайкору на Балтиці Заксенберг спочатку займався облаштуванням долі своїх колишніх товаришів по зброї, в їх переході до цивільного життя. Потім він приєднався до професора Гуго Юнкерса, і разом вони створюють авіакомпанію «Аеро Ллойд» (Lloyd Ostflug GmbH) в Кенігсберзі. У цій компанії Заксенберг працює в якості Виконавчого директора.

Депутат Рейхстагу[ред. | ред. код]

У 1920-х роках Готтхард Заксенберг став членом Партії економіки. У травні 1928 року він був обраний в німецький Рейхстаг, як кандидат від Партії економіки, до липня 1932 році Заксенберг був членом Рейхстагу, також періодично виступав в якості члена транспортного комітету. У парламенті він представляв виборчий округ Берслау і Легніца, відстоював анти-нацистські і пацифістські погляди.

Заксенберг написав і опублікував газетні статті, в яких засуджував нарощування військової потужності Німеччини та підготовку її до війни. Особливо його хвилювало створення люфтваффе. Він передбачав, що в майбутньому, це зможе принести війну на німецькі землі і в кожну німецьку родину.

Заксенберг-суднобудівник[ред. | ред. код]

У 1934 році Заксенберг заснував свою власну суднобудівну верф «Компанія братів Заксенберг» (Gebrüder Sachsenberg A.G.), на якій в подальшому будуть будувати судна на підводних крилах. Крім того, він був одним з ініціаторів створення Німецького Зеленого Хреста, а також одним із засновників групи з вивчення біології і біологічних добавок до їжі.

У липні 1934 року за наказом міністра авіації Германа Герінга його заарештовують, а потім кілька тижнів утримували у концтаборі Ліхтенбург. Пізніше у нього ще не раз виникали розбіжності з нацистським керівництвом, приводом для них було не бажання Заксенберга будувати на своїх підприємствах військову техніку.

Разом з бароном Гансом фон Шертелем заснував фірму «Синдикат суден на підводних крилах Шертеля-Заксенберга», яка спеціалізувалася на проектуванні судів, кораблів і катерів з гідродинамічним принципом підтримки на плаву

Перший катер фірми пройшов випробування в серпні 1938 року. Це було пасажирське річкове судно довжиною 9.5 м і масою 2.8 т, з мотором потужністю 150 к.с., яке розвивало швидкість 40 вузлів. Катер використовувався до 1945 року.

У червні 1939 року флот замовив у верфі «Заксенберг»100-тонне судно на підводних крилах. Однак для розробки детального проекту такого великого корабля було потрібно багато часу, до того ж і двигунів не вистачало, тому коли почалася війна, контракт скасували.

Катер менших розмірів, проект якого запропонувала фірма «Шертель-Заксенберг», передбачалося використовувати як палубний торпедний катер для рейдера. Проект відкинули через те, що нібито на палубах цих судів надто мало місця. Цей аргумент не переконливий, бо в той же самий час, саме з цією метою флот замовив малі катери LS традиційної схеми.

У роки Другої світової війни фірмою, в числі іншого, було спроектовано кілька підводних апаратів і катерів з зарядом вибухової речовини.

1 лютого 1941 року Заксенберг переданий в розпорядження крігсмаріне, згодом призначений керівником ремонтних робіт в Миколаєві.

Після війни верфі і офіс фірми, при окупації Дессау, були захоплені радянськими військами.

Після закінчення війни в 1945 році Заксенберг переселився в Західну Німеччину і присвятив себе разом з колишніми співробітниками будівництву різних підприємств в Швейцарії і в Бремені. Його фірми займалися будівництвом кораблів і човнів.

Фон Шертель за допомогою Заксенберга перебрався до Швейцарії, де ними була заснована компанія «Супрамар» (Supramar). У 1952 «Супрамар» побудував перше в світі комерційне судно на підводних крилах. Воно отримало позначення PT 10 і назва Freccia d'Oro. Це судно здійснювало рейси по озеру Лаго-Мажор між Локарно (Швейцарія) і Стресою (Італія).

Першим пасажирським судном на підводних крилах, що пішли в серію, став тип PT 20. З 195-х років ці судна будувалися за ліцензією «Супрамар» фірмою «Родрігез» (Rodriquez) в Італії. «Родрігез» почали будівництво PT 20 в 1955 році. Перший PT 20 став до ладу в 1956 році. Це судно, яке отримало назву Frecia del Sole, використовувалося як пором через Мессинську протоку. Воно стало першим судном на підводних крилах, яке отримало дозвіл на використання в морі.

Концепція суден на підводних крилах поступово поширилася по всьому світу, але Заксенберг цього вже не побачив, оскільки помер від серцевого нападу.

Нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Фрэнкс Н., Бейли Ф., Гест Р. Германские асы Первой мировой войны 1914—1918. Статистика побед и поражений.. — Справочник. — М.:: Эксмо,, 2006. — 416 с.: ил. с. — ISBN 5-699-146067
  • Хайрулин М. Военлеты погибшей империи. Авиация в Гражданской войне.. — М.:: Эксмо, Яуза, 2008.. — ISBN 978-5-699-25314-2
  • под ред. Иванова С. В. Боевое применение Германских истребителей Albatros в Первой Мировой войне.. — Серия Война в воздухе № 75. — г. Белорецк.: типография «Нота», 2001.. — 52 с с.