Грабовський Валентин Болеславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грабовський Валентин Болеславович
Народився 10 липня 1937(1937-07-10)
Харківська область с.Городне Краснокутського району
Помер 24 грудня 2004(2004-12-24) (67 років)
Україна Україна Житомир
Громадянство СРСР СРСР
Національність поляк
Діяльність поет, журналіст, письменник
Alma mater Інститут філології та журналістики ЖДУ імені Івана Франка
Членство СП СРСР
Нагороди золота медаль

Валенти́н Болесла́вович Грабо́вський (* 10 липня 1937, с. Городне Краснокутського району на Харківщині — † 24 грудня 2004, Житомир) — український поет, перекладач, мистецтвознавець, журналіст, член спілки письменників СРСР, засновник та Голова громадської організації Житомирський обласний відділ Спілки поляків України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився Валентин Болеславович 10 липня 1937 року в селі Городне на Харківщині. Через кілька років родина переїхала у рідне село батьків майбутнього поета Вірівку Ємільчинського району Житомирської області. Дитячі і юнацькі роки минали в батьківському селі Вірівці. Спочатку це було не село, а слобода, розташована у лісі серед розмаїття мальовничої природи. Хлопчиком Валентин любив часто збирати ожину, малину, ходити по гриби, рибалити на річці. Рано втратив батька, він загинув на війні. Залишився з матір'ю, яка згодом стала головною героїнею його поезії. У Вірівці Валентин закінчує початкову школу, потім Нараївську семирічку. У 1954 році закінчує зі срібною медаллю Великояблунецьку середню школу і вступає до Житомирського педагогічного інституту на філологічний факультет, а згодом — на факультет журналістики в Києві. Проба журналістського пера розпочалась у Володарськ-Волинській районній газеті «Колгоспна праця», Черняхівській районній газеті «Нове життя», а з березня 1964 року по серпень 1986 року — в обласній газеті «Радянська Житомирщина». Майже 10 років працював заступником редактора цієї газети. Впродовж двадцяти років очолював обласне літературне об'єднання імені Бориса Тена.

Творчість[ред. | ред. код]

Писати і друкуватися Валентин Грабовський у місцевій пресі почав зі шкільних років. Перша поетична збірка Валентина Болеславовича «Ключі» вийшла друком в 1966 році у видавництві «Молодь». Збірка відзначалася напруженим пошуком молодого автора власних тем і власного поетичного слова. Основним лейтмотивом поетичної збірки стали хвилюючі роздуми про високе призначення людини, про велич самопожертви заради інших, вірність землі батьків. Водночас він намагається глибоко осмислити красу і складність життя.

           Вітер поля дихає весною,
           Тоне сніг у синюватій млі,
           І ключами в небі наді мною
           З вирію вертають журавлі,
           Тут місця знайомі їм повсюди:
           Тут зросли й літати почали,
           Їх зраділий клич на повні груди
           Чути угорі: «курли-курли».
           Сонце їх купає у промінні,
           Я стою, дивлюсь на небо синє,
           Наче й сам збираюсь полетіть.
           «Ключі» 

Друга поетична збірка «Наснилася матері вишня», яка вийшла в 1968 році у видавництві «Радянський письменник», засвідчила не тільки про творче і духовне зростання, а й яскраво продемонструвала ще одну помітну грань його літературного обдарування — проникливий ліризм. Теплотою сповнені поезії збірки про найдорожчу для кожного людину — матір.

           Побудь ще, синку.
           Розкажи новини.
           Та я ж їх розказав ще вчора, мамо…
           І ми прощаємось. І постать рідна
           Ще довго самотіє серед брами.
           Побудь ще, синку, - навіть не благальним -
           Озвалась мама голосом гукнути:
           «Вернися, може, завтра не застанеш…»
           А їй, мабуть хотілося кричати:
           «Мій нездогадливо-жорстокий сину,
           Мені ти розказав усі новини,
           А скільки ж я тобі не встигла розказати!»
           Вона й тепер стоїть перед очима,
           Біль затаївши у надламах брів:
           На світі варто поспішати, сину,
           Та тільки не од рідних матерів.
           «Наснилась матері вишня»                                                           

Валентин Болеславович Грабовський видав півтора десятка книг — віршів, перекладів, мистецтвознавчих розвідок. Це поетичні збірки: «Над Тетеревом» (1973), «Грім-дерево» (1979), «Лісові цимбали» (1982), «Передчуття» (1993), «На цьому березі» (1997). В останній період творчості автор усе частіше звертається до історичних тем (поезії «Володимир», «Свідчить попіл», «Гайдамацька мати»).

Його також непокоїть проблема екології природи й екології душі. На Житомирщині він бачить не тільки чарівні картини природи, а й страшні трагічні наслідки колишньої війни, Чорнобильської катастрофи, змальовує їх у творах. Але важливі соціальні проблеми, які знаходять висвітлення у творах поета, не відтісняють на другий план ліричні почуття, не позбавляють його потреби оспівувати красу любові («Трояндові вуста», «Вишенька», «Ніч, дарована тобою» та інші).

У 1999 році побачила світ збірка Валентина Грабовського «Загадки житомирських картин», в якій письменник цікаво розповідає про живописні полотна, представлені в картинній галереї Житомира. Книга «Загадки житомирських картин» — це низка захоплюючих новел та поезій, що знайомлять читачів з історіями створення знаменитих картин, з життям їх творців.

Переклади[ред. | ред. код]

Значне місце в поетичній творчості Валентина Грабовського займали переклади. У списку перекладів — Адам Міцкевич, Олександр Пушкін, Густав Олізар, Максим Танк та інші. Вони зібрані в книзі «Розмова з каменем» (2005). Гортаючи сторінки, переймаєшся відчуттям того, що спілкуєшся з живим словом справжнього поета — словом, що розкриває глибину, вищу суть людини, яка не знає етнічних меж, приналежності віку, статі. Перекладаючи, автор, вірний своєму стилю, доносить до читача дух оригіналу, прокладаючи мости — від епохи до епохи, від серця до серця. Валентин Болеславович — лауреат обласної премії Миколи Шпака та літературної премії ім. Лесі Українки (Українського фонду культури) за збірку «Передчуття» (1996).

Смерть[ред. | ред. код]

Поет, публіцист, перекладач та громадський діяч Валентин Болеславович Грабовський пішов з життя 24 грудня 2004 року, залишивши після себе багату творчу спадщину і добру пам'ять колег і друзів, побратимів по перу. Він багато працював із творчою молоддю, відкривав і підтримував молоді таланти, багато часу віддавав громадській діяльності. Його вірші часто звучать зі сцен на шкільних і студентських вечорах, по радіо в літературних передачах. Самобутність його поетичного таланту, гостра сучасність творчості знайде відгук у шанувальників поезії майбутніх поколінь.

Визнання[ред. | ред. код]

Житомирщина не забуває свого Поліського Орфея. 22 серпня 2006 року в Житомирі на будівлі обласної державної адміністрації (майдан імені С. П. Корольова, 12) відкрито пам'ятну дошку Валентину Грабовському. На дошці знаходиться портрет поета та надпис: «У цьому будинку в редакції газети „Радянська Житомирщина“ працював з 1974 по 1985 рік видатний український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч Валентин Болеславович Грабовський».

Твори письменника[ред. | ред. код]

  • Грім-дерево: поезії / В. Б. Грабовський. — К.: Молодь, 1979. — 80 с.
  • Загадки житомирських картин / В. Б. Грабовський. — Житомир: Полісся, 1999. — 108 с.
  • Квітка на камені: вірші та поеми / В. Грабовський. — К.: Рад. письменник, 1988. — 175 с. : ілюстр.
  • Лісові цимбали: поезії / В. Грабовський. — Рад. письменник, 1982. — 94 с.
  • Над Тетеревом: поезії / В. Б. Грабовський. — К.: Молодь, 1973. — 80 с.
  • Наснилась матері вишня: лірика / В. Грабовський — К.: Рад. письменник, 1968. — 38 с.
  • Передчуття: [поезії] / В. Грабовський. — Баранівка: Слово Полісся, 1993. — 96 с.
  • Поезії / В. Грабовський. — К.: Дніпро, 1987. — 186 с.
  • Творення легенди: краєзнавчі нотатки / В. Б. Грабовський. — Вид. 2-е, випр. і допов. — Житомир: Полісся, 2008. — 192 с.
  • Хорошки: книга нової та вибраної лірики / В. Грабовський. — Житомир: Полісся, 2004. –279 с.

Література[ред. | ред. код]

  • Білоус Петро. Квітка на камені: (зі спогадом Валентина Грабовського) / П. Білоус //Тет-А-Тетерів: літ. альманах. Кн. 2. — Житомир: Пасічник М. П., 2007. — С. 121—122.
  • Валентин Болеславович Грабовський (1937—2004): [про життя та творчість: добірка поезії] // Письменники Житомирщини. Кн. 1 / [авт.-упоряд. М. Пасічник, П. Білоус, Л. Монастирецький]. — Житомир: Пасічник М. П., 2010. — С. 318—319. — Бібліогр.: с. 319.
  • Грабовська Валентина. «Я весь час жила в атмосфері поезії» / В. Грабовська // Возрождение Житомира. — 2010. — 6 апр. — С. 8.
  • Грабовський Валентин Болеславович // Довідник Житомирської обласної організації НСПУ з фрагментами історії / упоряд. та ред. М. П. Пасічник. — Житомир: Видавничий центр ЖОО НСПУ, 2005. — С. 8-9.
  • Кирик Наталя. Пам'яті поета-громадянина / Н. Кирик // Житомирщина. — 2010. — 7 квіт. — С. 7.
  • Макаруха, Г. О. Співець Полісся Валентин Грабовський: [дитячі та юнацькі роки провів в с. Вірівці Ємільчинського району, в м. Житомирі вчився і працював] / Г. О. Макаруха // Література рідного краю: (розробки уроків) / упоряд. К. І. Колесник, А. Г. Стельмах. — Житомир: [Волинь], 2005. — С. 72-76.
  • Муренко, В. Л. «Я стільки хочу людям розказати…» / В. Л. Муренко // Література рідного краю: (розробки уроків) / упоряд. К. І. Колесник, А. Г. Стельмах. — Житомир: [Волинь], 2005. — С. 102—104.
  • Павленко Марія. Ритми рідного краю: твори, присвячені подіям і людям Житомирщини: [поезії] М. Павленко // Павленко, Марія. Із жит прийшла: [нарис, рецензії, поезії] / М. Г. Павленко. — Житомир: Рута, 2009. — С. 73-139.
  • Савенець А. Паспорт на безсмертя для Житомирщини / А. Савенець // Житомиру — 1120 (884—2004): наук. зб. «Велика Волинь». Т. 31. / голов. ред. М. Ю. Костриця. — Житомир: М. Косенко, 2004. — С. 499—501. — Рец. на кн.: Грабовський, В. Творення легенди.
  • Савиченко, М. М. З любов'ю до Полісся: (творчий портрет В. Б. Грабовського) /

М. М. Савиченко // Поліський дивосвіт: література рідного краю: Житомирщина: посіб.-хрестоматія в 2-х ч. Ч. І: критичний огляд / за ред. С. О. Пультера. — Житомир: Полісся, 2000. — Розд. Х. — С. 429—431. — Бібліогр.: с. 431.

  • Семенюк Микола. Т. Шевченко і Житомирщина / М. Семенюк // Тет-А-Тетерів: літ. альманах. Кн. 3. — Житомир: Пасічник М. П., 2010. — С. 5-55. — Бібліогр.: с. 55.
  • Сидоренко Олександр. Через роки: [спогади вчителя з с. Рижани, Володарсько-Волинського р-ну про зустрічі з журналістами «Житомирщини» в тому числі з В. Грабовським] / О. Сидоренко // Житомирщина. — 2009. — 14 лют. — С. 4.
  • Ткаченко Григорій. Кодня «прописала» Валентина Грабовського / Гр. Ткаченко // Житомирщина. — 2008. — 2 жовт. — С. 10.
  • Шавловська Аліна. Вшанували пам'ять Валентина Грабовського / А. Шавловська // Житомирщина. — 2009. — 3 берез. — С. 8.
  • Ярмошик І. З точки зору історика / І. Ярмошик // Грабовський, Валентин. Творення легенди: краєзнавчі нотатки / В. Грабовський. — Вид. 2-е, випр. і допов. — Житомир: Полісся, 2008. — С. 12-13. — Рец. на кн.: Грабовський, Валентин. Древлянський мед: поема / Валентин Грабовський // Комсомольська зірка. — 2010. — 9 лип.
  • Лясковська-Щур В. Валентин Грабовський як діяч польського руху / В. Лясковська-Щур // У серці вдячність я проніс моєму роду і народу [збірник статей]. – Житомир : Полісся, 2008. – С. 133- 136