Гранд-Тер (Кергелен)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гранд-Тер
Зображення
Країна  Франція
Адміністративна одиниця Французькі Південні і Антарктичні території
Часовий пояс UTC+5
Місце розташування Індійський океан
Розташовується на водоймі Індійський океан
У межах природно-географічного об'єкта Кергелен
Найвища точка Мон-Росс
Висота над рівнем моря 1850 м
Площа 6675 км²[1]
Мапа
CMNS: Гранд-Тер у Вікісховищі

Координати: 49°18′ пд. ш. 69°07′ сх. д. / 49.300° пд. ш. 69.117° сх. д. / -49.300; 69.117

Гранд-Тер (фр. Grande Terre — досл. «велика земля») — найбільший острів архіпелагу Кергелен, має площу 6675 км² (92,5 % від загальної площі архіпелагу). Для порівняння площа острова Зеландія (найбільшого острова Данії) - 7031 км². Протяжність із заходу на схід становить 134 км, а з півночі на південь — 120 км.

Його берегова лінія утворена бухтами (фіордами), що входять у глиб острова, а також півостровом і язиками, що підіймаються між ними, з диким рельєфом і часто лише з дуже вузькими смугами суші, з'єднаними з центральними частинами. Жодна точка Гранд-Тер не лежить більш ніж за 21 кілометр від моря.

Історія[ред. | ред. код]

Острів був відкритий в 1772 мореплавцем Івом-Жозефом Кергеленом, який проголосив його приналежність французькій короні. В 1776 архіпелаг відвідав Джеймс Кук, який шість днів обстежував берегову лінію і дав цій землі назву «острів Спустошення». Попри окремі подальші візити різних мореплавців, повне обстеження архіпелагу було здійснено лише у 1840-х роках Британською антарктичною експедицією. У 1874 році британським ученим Стівеном Джозефом Перрі на острові було споруджено пункти для спостереження проходження Венери по диску Сонця. У 1893 році острів був офіційно анексований Францією.

Клімат[ред. | ред. код]

За класифікацією Кеппена, острів належить до кліматичної зони ET (тундри). Характерні сильні вітри, що досягають 150 км/год. Найхолоднішим місяцем вважається серпень із середньоденною температурою повітря +1 °C.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]