Греку Фіра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фіра Львівна Греку
Народилася 1919
Константинополь, Туреччина
Померла 1992(1992)
Кишинів, Молдова
Громадянство СРСР СРСР
Діяльність художник

Фіра (Есфір) Львівна Греку (уроджена Брик; 1919, Константинополь, нині Стамбул, Туреччина — 21 липня 1992, Кишинів, Молдова) — радянська молдавська живописець і кераміст. Дружина художника М. Г. Греку.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1919 році в Константинополі. Навчалася у французькій гімназії в Кишиневі.

В середині 1930-х років родина Брик поїхала в Бухарест, де Фіра продовжила вчитися в румунській гімназії, а потім вступила до Академії мистецтв на факультет живопису (де познайомилася з чоловіком). Друга світова війна перервала її навчання і вона повернулася в Бессарабію, а з початком Великої Вітчизняної війни, в 1941 році, евакуювалася. Поневірялася біженцем по степах Північного Кавказу, рятуючись від наступаючих німецьких військ, і дісталася до Казахстану.

Після закінчення війни повернулася до Кишинева, відновилася в Художньому училищі. Кераміка була її пристрастю. Греку подорожувала по селах, збираючи матеріал для альбому про народне селянське мистецтво, працювала в сільських гончарних: тоді в Кишиневі не було ще умов для виробництва кераміки. З 1963 року стала їздити на творчу базу в Дзінтарі, де працювала в групах художників з різних регіонів Радянського Союзу. У Прибалтиці вона створила кращі керамічні речі, які увійшли в колекцію Національного художнього музею Молдови.

У 1958 році була консультантом документального фільму «Балада майстрів» про молдавські народні промисли. У 1969 році вона створювала костюми для вистав у театрі «Лучаферул» (режисер С. Шкуря, художник М. Греку).

У 1971 році брала участь у Міжнародному симпозіумі по кераміці в Вільнюсі, де її робота «Декоративні молдавські колонки» була відзначена журналістами та художньою критикою. Входила в керівництво декоративно-прикладної секції Спілки художників Молдавії, її запрошували для оформлення великих виставок — в тому числі і в Москві (в 1968 році в залах Манежу).

Померла в 1992 році в Кишиневі. Виставка робіт Е. Греку відбулась в кишинівській галереї імені Костянтина Бринкуша в листопаді 2011 року.

Родина[ред. | ред. код]

Дочка — Тамара Михайлівна Греку-Пейчева (нар. 1944) — молдавська художниця і мистецтвознавець.

Зять — Дмитро Петрович Пейчев (нар.1943) — молдавський художник і болгарський поет.

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Чоловік називав Фіру Львівну «Фірічелла» (рум. Firicel — ниточка, крупинка)[1].

Невелике есе про «Фірічелла»: [1] [Архівовано 7 вересня 2019 у Wayback Machine.]

Альбоми[ред. | ред. код]

  • Esfira Grecu: ceramic, costume, acuarele (Есфір Греку: кераміка, костюми, акварелі). Кишинів: Elan Poligraf, 2011 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Отец называл её Фиричелла…[недоступне посилання з Июнь 2018]

Посилання[ред. | ред. код]