Громадський редактор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Журналістика
Шаблон Шаблони · Категорія Категорія · Портал

Громадський редактор — це посада, яка існує в деяких газетах та журналах. Особа, яка займає цю посаду, несе відповідальність за дотриманням етики у певних публікаціях. Ці обов'язки включають виявлення та вивчення критичних помилок та є різновидом зв'язку з громадськістю. Найчастіше такі редактори виконують цю роботу на регулярній основі. Оскільки громадські редактори, як правило, є співробітниками тієї ж газети, яку вони критикують, може здатися, що існує можливість упередженого ставлення. Однак газета з високим рівнем етики не звільняє громадського редактора за критику газети, бо це б суперечило меті його діяльності і було б дуже імовірним приводом для занепокоєння громадськості.

Історія та розвиток[ред. | ред. код]

Низка відомих газет у США використовують колонку публічних редакторів для публікацій своїх омбудсменів, хоча це не є типовою практикою. Колонки громадських редакторів створені для висвітлення більш широкого кола питань і не мають процедури акредитації, тоді як для того, щоб отримати статус постійного омбудсмена необхідно бути членом Організації омбудсменів новин.

Першою газетою, яка призначила омбудсмена, був токійський Асахі Сімбун в 1922 році. Першими серед американських газет, які призначили громадського редактора, були Луїсвільський кур'єрський журнал і Луїсвілль таймз у 1967 році[1].

У «Нью-Йорк таймз» посада була створена у відповідь на скандал Джейсона Блера. Першим громадським редактором газети став Даніель Окрент, який мав досвід у книговидавництві. Він обіймав посаду два роки — з грудня 2003 року по травень 2005 року. Впродовж наступних дванадцяти років п'ять осіб поспіль займали цю посаду, але 31 травня 2017 року редактія оголосила, що її усуває[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ananny, Mike (17 березня 2016). It’s time to reimagine the role of a public editor, starting at The New York Times. Nieman Lab. Neiman Foundation at Harvard. Архів оригіналу за 21 травня 2020. Процитовано 18 червня 2020.
  2. New York Times Will Offer Employee Buyouts and Eliminate Public Editor Role. The New York Times. Архів оригіналу за 3 травня 2021. Процитовано 21 вересня 2018.