Груба акула карибська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Груба акула карибська

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Катраноподібні (Squaliformes)
Родина: Грубі акули (Oxynotidae)
Рід: Груба акула (Oxynotus)
Вид: Груба акула карибська
Oxynotus caribbaeus
Cervigón, 1961

Посилання
Вікісховище: Oxynotus caribbaeus
Віківиди: Oxynotus caribbaeus
ITIS: 160689
МСОП: 44568

Груба акула карибська (Oxynotus caribbaeus) — акула з роду Груба акула родини Грубі акули. Інша назва «карибська акула-центрина».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 49-50 см. Голова коротка, широка. Морда тупа. Ніздрі широкі, розташовані ближче до кінця морди. Очі помірно великі, овальні. За ними розташовані невеликі, круглі бризкальця. Зубів на обох щелепах по 12 рядків. На верхній щелепі зуби шилоподібної форми, на нижній — гострі, трикутної форми. У неї 5 пар зябрових щілин. Тулуб гладкий, трикутний у поперечному розрізі. Шкіряна луска груба, велика. Має 2 високих спинних плавця з шипами-колючками. У них вузька верхівка та сильно увігнутий задній край. Передній край переднього плавця має нахил уперед, його початок збігається з початком грудних плавців. Задній спинний плавець більше за черевні плавці. Хвіст помірно довгий. Хвостовий плавець гетероцеркальний. Анальний плавець відсутній.

Забарвлення сіро-коричневе. На голові, середній частині тіла, хвості присутні темні плями. В області черева є темна сідлоподібна або кільцеподібна широка смуга.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибині 400–500 м. Зустрічається на континентальному шельфі та континентальних схилах. Це бентофаг. Живиться дрібною костистою рибою, креветками, головоногими молюсками, морськими черв'яками.

Це яйцеживородна акула.

Рідко використовується у копченому, соленому вигляді, для виготовлення рибного борошна, з печінки, багатої на сквален, виробляється масло.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в акваторії Мексиканської затоки до Багамських островів, біля узбережжя півострова Юкатан, узбережжя Нікарагуа і Венесуели.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leonard Compagno, Marc Dando, Sarah Fowler: Sharks of the World. Princeton University Press, Princeton und Oxford 2005, ISBN 978-0-691-12072-0, S. 122–123.