Гугнін Микола Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола Павлович Гугнін
рос. Николай Павлович Гугнин
Народження 29 липня 1916(1916-07-29)
Фащівка,
(нині Грязінський район,
Липецька область)
Смерть 7 грудня 1987(1987-12-07) (71 рік)
Кременчук, Полтавська область, Українська РСР, СРСР
Поховання Кременчук
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил Прапор ВПС СРСР ВПС СРСР
Рід військ Винищувальна авіація
Освіта Egorievsk Civil Aviation Technical Colleged і Військово-повітряна академія імені Ю. О. Гагаріна
Роки служби 19401960
Партія ВКП(б)
Звання  Полковник авіації
Командування штурман 122-го винищувального авіаційного полку 351-ї винищувальної авіаційної дивізії 5-го штурмового авіаційного корпусу 5-ї повітряної армії 2-го Українського фронту
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу (№ 9131)
Орден Леніна Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора Орден Червоного Прапора
Орден Олександра Невського Орден Вітчизняної війни I ступеня Орден Вітчизняної війни II ступеня Орден Червоної Зірки
Орден Червоної Зірки
медалі
CMNS: Гугнін Микола Павлович у Вікісховищі

Гугнін Микола Павлович (*29 липня 1916, Фащівка — †7 грудня 1987) — радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу (1946), у роки німецько-радянської війни здійснив 260 успішних бойових вильоти, у тому числі 157 - на супровід штурмовиків і бомбардувальників, 75 - на дальню розвідку в глибокий тил ворога, 28 - на штурмовку противника. У 50 повітряних боях особисто збив 15 і в складі групи - 4 ворожих літака.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 29 липня 1916 року в селі Фащівка (зараз Грязінський район Липецької області) в сім'ї робітника. Росіянин. Закінчив Воронезький авіаційний технікум. У 1940 році призваний до лав Червоної Армії. У 1941 році закінчив Єгор'євську військово-авіаційну школу льотчиків.

Під час війни[ред. | ред. код]

У боях війни з жовтня 1941 року. Воював на Західному, 1-му і 2-му Українських фронтах. До середини-лютого 1942 здійснив 27 бойових вильотів, прикриваючи штурмовики і бомбардувальники.

1942[ред. | ред. код]

У березні 1942 року Гугнін приймає під командування ланку винищувачів і отримує звання молодшого лейтенанта.

Влітку 1942 року на Західному фронті командир ланки молодший лейтенант Гугнін отримав завдання прикрити від нальоту ворожої авіації радянські сухопутні війська в районі міста Сухиничи. До залізничному вузлу наближалася велика група "юнкерсів" у супроводі "Мессершмітт". Гугнін підняв ланку по тривозі і повів її назустріч противнику. З першої ж атаки Гугнін збив головний "Юнкерс". Мабуть, черга прошила паливні баки. Ворожий літак миттєво вибухнув. Гугнін кинувся за другим бомбардувальником і влучною чергою підпалив його. "Юнкерс" врізався в землю.

Потім були нові бої. Ланці винищувачів Н.П. Гугнін іноді доводилося робити по 3-4 бойових вильоту в день. У 1942 році, Гугнін в одному з повітряних боїв, ризикуючи собою, врятував життя командира - підполковника Ф. І. Шинкаренко. У хвіст літака Шинкаренко прилаштувався "Мессер" і вже приготувався до атаки. Гугнін, побачивши це, справив несподіваний маневр і точною чергою збив "Мессер" і відразу ж атакував другого та збив і його.

У травні 1942 року, його призначили вже заступником командира ескадрильї. Ще через місяць Гугнін отримує звання лейтенант.

7 серпня 1942, черговий повітряний бій. Батальйонний комісар розстріляв весь боєзапас. Німці це відразу зрозуміли і почали за ним полювання. Н.П. Гугнін, собою прикрив комісара. Супроводжував його до приземлення на аеродромі. А Ме-109, тим часом, переключилися на веденого. Гугнін робить бойовий розворот і впритул одного з них збиває. Але на хвості у нього ще два Ме-109. Льотчик робить "гірку", переворот і кидається в лобову атаку. Противник потягнув ручку на себе, тут же отримав уздовж фюзеляжу смертельну чергу.

У жовтні 1942 року Гугнін призначається на посаду командира авіаційної винищувальної ескадрильї, а через місяць отримує військове звання старший лейтенант.

1943[ред. | ред. код]

На початку 1943 року ескадрилья Гугніна першою в полку починає переучуватися на нову техніку - винищувач Як-7. Тільки в лютому 1943 року, швидко освоївши нову техніку, ескадрилья провела 29 успішних штурмовок, в яких було знищено 5 танків, 10 візків з боєприпасами, 150 солдатів і офіцерів противника. У 9-ти повітряних боях Гугнін особисто збиває 3 ворожих літака і ще 2 у складі групи.

3 травня йому присвоєно звання капітан. Особливо відзначився Гугнін в липні 1943 року, здобувши у повітряних боях кілька перемог. Одного разу його група, вилетівши на супровід Іл-2, зустріла 14 винищувачів FW-190. Втрат ні винищувачі, штурмовики ні не понесли. Одного "Фокера" було збито Гугніним.

16 липня 1943 виконав 7 бойових вильотів, провів 5 повітряних боїв і знищив 3 літаки ворога.

Наприкінці 1943 року Н.П. Гугнін приймає посада штурмана полку.

1944[ред. | ред. код]

Під час наступу радянських військ в районі Львова льотчики полку, ведені Гугнін, прикривали штурмову авіацію. Тільки за 16 липня 1944 року вони провели 14 повітряних боїв, збили 23 ворожих літака. У цей же день, супроводжуючи штурмовиків в районі Радехова, 8 наших винищувачів на чолі зі старшим лейтенантом Гугнін зустріли повітряного противника. Німецькі льотчики вдалися до хитрощів. Пара FW-190 як "приманка" підійшла до наших літакам зверху. У цей час ще 6 "Фоккер" спробували непомітно підкрастися до штурмовиків знизу. Гугнін розгадав задум противника. Одній ланці він наказав атакувати нижню шістку з тим, щоб скувати винищувачів ворога і не допустити їх до штурмовиків. Друга ланка атакувало верхню пару. Не втративши жодного літака, наші льотчики збили 4 винищувачі противника. А штурмовики, надійно прикриті групою Гугнін, успішно виконали бойову задачу.

16 листопада 1944 четвірка "Яків" на чолі з М. П. Гугнін отримала наказ супроводжувати до мети і назад шістку Іл-2. На маршруті вони зустріли 22 ворожих винищувача. Гугнін вирішив атакувати ворога. Набравши висоту, на максимальній швидкості атакував ведучого і збив його. Стрій ворожих машин розпався. Цим відразу скористалися льотчики нашого ланки. Противник, втративши 6 літаків, відступив. Наші винищувачі втрат не мали, а штурмовики відмінно виконали бойове завдання - завдали потужного удару по вузлу опору в районі міста Сольнок.

Наступного дня, 17 листопада 1944 року, майор Гугнін був ведучим четвірки Як-1. В ході зав'язалася повітряної сутички льотчики його групи збили 4 ворожі машини.

1945[ред. | ред. код]

Гугнін брав участь у боях під Москвою, в звільнення Орла, Брянська, Полтави, Києва, Житомира, Вінниці, Львова, Бухареста, Будапешта, Відня.

Останній бойовий виліт льотчик здійснив 8 травня 1945 року на штурмовку ворожих військ в районі Відня. Усього за роки війни Гугнін здійснив 260 успішних бойових вильотів, у тому числі 157 - на супровід штурмовиків і бомбардувальників, 75 - на дальню розвідку в глибокий тил ворога, 28 - на штурмовку противника. У 50 повітряних боях особисто збив 15 і в складі групи - 4 ворожих літака. Багато з його перемог були досягнуті у повітряних боях під час вильотів на розвідку в глибокий тил, майже завжди при чисельній перевазі супротивника.

Повоєнні роки[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 15 травня 1946 року за мужність і героїзм, проявлені в повітряних боях з німецько-фашистськими загарбниками майору Миколі Павловичу Гугнін присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі "Золота Зірка" (№ 9131).

Після закінчення війни М. П. Гугнін тривалий час продовжував службу у ВПС, передаючи досвід молодим. У 1951 році закінчив Військово-Повітряну академію. Отримавши звання підполковник, він, як бойовий льотчик, що володіє величезним практичним досвідом, був призначений на посаду старшого інспектора-льотчика Управління бойової підготовки винищувальної авіації ВПС. А вже через 3 роки - став старшим інспектором-льотчиком винищувальної авіації при Головній інспекції Міністерства оборони СРСР.

У червні 1960 року полковник М. П. Гугнін у зв'язку зі значним скороченням Збройних Сил СРСР звільняється в запас і переходить на роботу в Громадянську авіацію. Заочно закінчує Український політехнічний інститут за спеціальністю "Технологія машинобудування".

З 1962 року працював викладачем у Кременчуцькому льотному училищі цивільної авіації (нині Кременчуцький льотний коледж Національного авіаційного університету), пізніше був начальником навчально-льотного відділу училища. Брав активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді, часто виступав перед курсантами, школярами, студентами, працівниками міста, розповідаючи їм про бойові справи льотчиків-фронтовиків. Жив в місті Кременчук Полтавської області.

Помер 7 грудня 1987 року.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

За період служби нагороджений орденом Леніна, 3 орденами Червоного Прапора, орденами Олександра Невського, Вітчизняної війни 1-го та 2-го ступеня, 2 орденами Червоної Зірки, медалями.

В місті Кременчуці на Алеї Героїв, на граніті висічене фото та ім'я Миколи Гугніна.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 1. М.: Воениз., 1987 (рос.)
  • Сто сталинских соколов. В боях за Родину. - 2е изд, доп. - М.: Яуза, Эксмо, 2005 (рос.)