Гуцький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гуцький
Народився невідомо
Помер 1650
·страта
Громадянство Військо Запорозьке
Діяльність політик
Посада кошовий отаман
Термін 1650
Конфесія православ'я

Гуцький або Гудський (*д/н — квітень 1650) — український політичний та військовий діяч, кошовий отаман Війська Запорозького.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про нього мало збереглося відомостей. У 1650 році обирається кошовим отаманом. За деякими відомостями до того брав участь у походах козацької армії 1648—1649 років проти поляків. Із самого початку виступив проти Зборівської угоди, особливо проти обмеження реєстру й повернення колишніх кріпаків до панів. Його підтримала голота та незаможні козаки, які були незадоволені встановленням панських порядків на території, підконтрольної Хмельницькому.

За пропозицією Гуцького на Січі було обрано нового гетьмана — Худолія — замість Богдана Хмельницького. Втім виступ Гуцького і Худолія не вдався: вже у квітні Худолія при підтримці січової старшини було схоплено й страчено, Гуцький також загинув.

Проте така ситуація занепокоїла Хмельницького. Гетьманське оточення планувало навіть провести каральний похід, щоб поставити на Запорожжі надійну старшину. Але відновлення війни з Річчю Посполитою завадила цим планам.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мельник Л. Боротьба за українську державність, К., 1995 — С.61-62.