Гілас та німфи (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Гілас і німфи»[1] (лат. Hylas and the Nymphs) — картина англійського художника Джона Вільяма Вотерхауса, написана в 1896 році. Сюжет полотна оснований на грецькій і римській легендах, розказаних Овідієм та іншими древніми письменниками про юнака аргонавтів Гіласа, який був викрадений наядами, коли вирушив на пошуки питної води. Входить в колекцію Манчестерської художньої галереї (Велика Британія). Деякі з підготовчих ескізів до картини зберігаються в музеї Ешмол при Оксфордському університеті.

Легенда[ред. | ред. код]

Гілас був сином царя племені дріопів. Після того, як Геракл убиває батька Гіласа, той стає товаришом Геракла, а потім і його коханцем. Вони обидва стали аргонавтами і здійснили далекий морський похід на кораблі «Арго» в Колхіду за золотим руном. Під час подорожі, коли «Арго» причалив до одного з островів, Гілас вирушив на пошуки прісної води. Знайшовши ставок, населений наядами, він зникає. Пошук Гіласа аргонавтами не увінчався успіхом[2].

Опис[ред. | ред. код]

На картині зображений прекрасний юнак Гілас у синій туніці з червоним поясом. Він несе глечик з широким горлом для води. Гілас виходить на галявину з пишною зеленню і бачить ставок. Біля ставка нахиляється, протягаючи руку семи юним німфам, які знаходяться в ставку серед листя і квітучих водяних лілій. Алебастрова шкіра оголених німф світиться в темній прозорій воді, а їх каштанове волосся прикрашене жовтими і білими квітами. Наяди дуже схожі одина на одну[2].

Гілас в британському мистецтві[ред. | ред. код]

Красива легенда про Гіласа була популярною темою британських художників XIX і початку XX століть, включаючи полотна Вільяма Етті (1833) і Генрієтти Рей (1910), а також більш ранній приклад самого Вотерхауса (1893). Вотерхаус малював і інших трагічних юнаків з грецьких легенд, таких як Нарцис в «Ехо і Нарцис» (1903).

Історія[ред. | ред. код]

Картина «Гілас і німфи» була придбана у художника Художньої галереї Манчестера в 1896 році і виставлялася на літній виставці Королівської академії в 1897 році.

У січні 2018 року куратор Манчестерської художньої галереї Клер Ганнауей тимчасово видалила картину з відкритої експозиції після рішення, «прийнятого співробітниками галереї з художницею Сонею Бойс»[2].На це рішення, за словами куратора, «вплинули недавні події руху проти об'єктивізації і експлуатації жінок», такі як кампанія Me Too і полеміка навколо благодійної організації Presidents Club[3]. Ганнауей заперечувала, що видалення являє собою будь-яку форму цензури, заявивши, що «ми хочемо бачити в цьому початок процесу, а не кінцеву точку», і надаючи відвідувачам папір для нотаток для вираження їх поглядів. Одночасно із сувенірного магазину галереї були вилучені листівки з картиною[4][5].

Це рішення галереї викликало «сильну критику»[5]. Історик мистецтва і письменниця Елізабет Претеджон, яка раніше займалася виставкою Вотерхауса в Королівській академії, оскаржила твердження про «публічні дебати», заявивши, що «зняття з показу вбиває будь-які дебати, які ви могли б провести». Через тиждень міська рада Манчестера, керуючий галереєю, вирішили, що картина повинна повернутися у відкритий показ. «Абсолютно ясно, що багато хто відчуває дуже сильну реакцію до піднятих питань», — йдеться в заяві ради[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barrow, Rosemary (2000). "Mad about the boy: mythological models and Victorian painting". Dialogos: Hellenic Studies Review. 7: 124–142.
  • Cavallaro, Dani. J.W. Waterhouse and the Magic of Color. — McFarland & Company, February 2017. — P. 68-71. — ISBN 978-1476667096

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гілас і німфи. Джон Вільям Уотерхаус (1849-1917) (англ.). gallerix.ru. Дата звернення: 17, вересня 2020.
  2. а б в Hylas and the Nymphs (англ.). john-william-waterhouse.com. Дата звернення: 26, вересня 2020.
  3. Marriage, Madison. Men Only: Inside the charity fundraiser where hostesses are put on show (23 January 2018).
  4. Gallery denies censorship after removing Victorian nymphs painting, BBC News (1 February 2018).
  5. а б Brown, Mark. Gallery removes naked nymphs painting to 'prompt conversation' (31 January 2018).
  6. Victorian nymphs painting back on display after censorship row, BBC News (2 February 2018). Дата обігу 4 червня 2019.