Гінка Богдан Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гінка Богдан Іванович
Народився 13 червня 1950(1950-06-13) (73 роки)
Полівці, Українська РСР
Країна СРСР СРСР, Україна Україна
Національність українець
Alma mater Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Галузь мовознавство
Заклад Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
Вчене звання доцент
Науковий ступінь кандидат філологічних наук

Гінка Богдан Іванович (13 червня 1950, Полівці, Українська РСР)  — український мовознавець. Кандидат філологічних наук, доцент.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 13 червня 1950 року в селі Полівці Чортківського району Тернопільської області. Навчався у Полівецькій восьмирічній та Джуринській середній школах Чортківського району. У 1972 році з відзнакою закінчив німецьке відділення факультету іноземних мов Чернівецького державного університету. За фахом — викладач німецької мови. З 1976 року працює у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка. У 1987—1995 роках працював на посаді завідувача кафедри іноземних мов, а після відкриття у 1993 році факультету іноземних мов, був обраний у 1995 році на посаду завідувача кафедри німецької мови. З 2004 по 2015 роки був деканом факультету іноземних мов. З 2015 року продовжує працювати доцентом кафедри німецької філології та методики навчання німецької мови. Стажувався в університетах м. Ерфурта, м. Берліна, м. Бонна, м. Мюнхена.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

До сфери наукових інтересів автора належать семасіологія, країнознавство і міжкультурна комунікація. У 1979—1982 роках навчався в аспірантурі при кафедрі німецької мови Чернівецького державного університету (науковий керівник проф. Левицький В. В.). У лютому 1984 року в Одеському державному університеті імені Мєчнікова захистив кандидатську дисертацію «Лексико-семантична група іменників зі значенням „праця, робота“ в сучасній німецькій мові», отримавши науковий ступінь кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.02.04 –германські мови. Публікувався в різних наукових журналах і виступав з науковими доповідями на багатьох вітчизняних і зарубіжних наукових конференціях. Має біля 50 наукових публікацій. Автором будо підготовлено і випущено з друку 7 навчальних посібників з німецької мови і германістики. А навчальний посібник «Лексикологія німецької мови: лекції і семінари» одержав гриф МОН України і з успіхом використовується у навчальному процесі практично всіх вишів України.

Основні публікації[ред. | ред. код]

  • Гінка Б. І., Зінь Р. М. Типово німецьке. Стереотипи і реальність: Навч.посібник з лінгвокраїнознавства. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2004. — 368с.
  • Das Leseparadies 1. — 2-е вид., переробл. і доповн. / Упоряд. Б. І. Гінка. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2007. — 212 с.
  • Das Leseparadies 2. –2-е вид., переробл. і доповн. / Упоряд. Б. І. Гінка. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2007. — 240 с.
  • Гінка Б. І., Мелех З. Д. Німецька мова: посібник-порадник для старшокласників і вступників до вищих навчальних закладів. Вид.4-е, виправлене і доповн. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2018. — 256 с.
  • Гінка Б. І. Німці: соціокультурний портрет народу. Навч. тексти з міжкультурної комунікації. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2015. — 400 с.
  • Гінка Б. І. Лексикологія німецької мови: лекції та семінари. Навч. посібник для германістів. –Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2016. — 420 с. (отримала гриф МОН України)
  • Гінка Б. І. Скарбничка з германістики. Посібник для самостійної роботи над германістикою. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2017. — 350 с.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Грамота Тернопільської обласної державної адміністрації, 2015
  • Грамота Тернопільської обласної державної адміністрації, 2018
  • Подяка МОН України, 2019 р. за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність