Гірнето

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірнето / Гірнефо
Ὑρνηθώ
Міфологія давньогрецька
Значення імені «та, що шкодує»
Місцевість Аргос, Епідавр
Походження царівна
Батько Темен
Брати/сестри Архелай, Кіс, Леарх, Керін, Фалк
Чоловік Деїфонт
Діти Антімен, Ксантіпп, Аргей і Орсобія

Гірнето́ (також Гірнефо́, дав.-гр. Ὑρνηθώ) — персонаж давньогрецької міфології, дочка аргосского царя Темена, дружина Деїфонта.

Нехтуючи синами, Темен більшість часу проводив з дочкою і зятем. Він надавав їм перевагу у наслідуванні престолу. Щоб заволодіти царством, сини Темена Керін і Фалк вбили батька. Гірнето і Деїфонт змушені були втекти з країни до Епідавру. Брати намагалися переконати Гірнето залишити Деїфонта, однак вона любила чоловіка і народила йому вже чотирьох дітей, а тому відмовилася. Тоді сини Темена викрали свою сестру, яка була вагітною вже п'ятою дитиною. Деїфонт переслідував викрадачів і вбив Керіна, але Фалку вдалося втекти, при цьому він обходився з сестрою так грубо, що вона померла вагітною. Деіфонт поховав дружину з ненародженою дитиною в оливковому гаю в Епідаврі, заснувавши святилище Гірнетіум. Жителі Аргоса вважали за краще Деїфонта синам Темена і обрали його своїм царем.

За іншою версією, відразу після загибелі Темена військо і народ Аргоса повстали проти його синів і передали владу Гірнето і Деіфонту.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Leonhard Schmitz, Leonhard (1870). "Hyrnetho". In Smith, William. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 2. p. 545. (англ.)
  • А. П. Кондрашов. Кто есть кто в мифологии Древней Греции и Рима. 1738 героев и мифов. РИПОЛ классик. Москва. 2016. ISBN 978-5-386-09554-3 (рос.)
  • Псевдо-Аполлодор, Βιβλιοθήκη (Бібліотека), 2, 8, 5. (гр.)
  • Павсаній, Ἑλλάδος περιήγησις (Опис Еллади), 2, 19, 1; 23, 3; 26, 2; 28, 3-6. (гр.)
  • Овідій, Fasti 5. 709. (лат.)