Гірокастрінська митрополія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гірокастрінська митрополія (алб. Mitropolia e Shenjtë e Gjirokastrës, Аргірока́стрська митрополія, грец. Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου) — єпархія Православної автокефальної церкви Албанії в областях Гірокастра і Вльора в Албанії.

Історія[ред. | ред. код]

Утворення міста Гірокастра відноситься до XII століття. Вона входила в візантійську провінцію Епір і називалася Аргірополіс («Срібне Місто») або Аргірокастрон («Срібний Замок»). У XIV столітті місто входило у грецьке князівство Епір (Епірський деспотат). У 1417 місто було включено до складу Османської імперії. В кінці XIX століття місто стало одним з центрів боротьби за незалежність Албанії. У 1912 році Гірокастра увійшла до складу Албанії.

7 серпня 2016 року в Гірокастрі відбулося освячення нового Воскресенського кафедрального собору, який будувався з 2004 року. Поряд з собором було побудовано і сучасну будівлю школи, що було введено в експлуатацію в 2012 році[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 вересня 2018. Процитовано 15 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)