Давил Ростиславич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Давил Ростиславич
Діяльність аристократ
Рід Ізяславичі Полоцькі
Батько Ростислав Рогволодовичd
Брати, сестри Мовкольд Ростиславичd
Діти Роман Вовк і Гердень

Давил Ростиславич — літописний Віленський князь (після 1130-х років) з роду Полоцьких Ізяславичів династії Володимировичів.

Життєпис[ред. | ред. код]

За Воскресенським літописом, син князя Ростислава Всеславича. У 1129 році, за наказом Великого князя Київського Мстислава Володимировича, разом із батьком, молодшим братом Мовкольдом та іншими Полоцькими князями був засланий до Східної Римської імперії (Візантії). Пізніше вільняни послали за ним і його братом до Візантії послів, щоб Давил сидів на престолі у Вільні. Воскресенський літопис веде родовід перших Великих князів Литовських саме від князя Давила.

Літопис назвав Давила батьком Великого князя Литовського Романа Вовка, а отже й родоначальником усіх Гедиміновичів.

Проте багато польських та деяких інших дослідників скептично ставляться до відомостей Воскресенського літопису та інших пізніх джерел про походження Литовських князів від роду Полоцьких князів Ізяславичів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пазднякоў В. Давіл // Вялікае княства Літоўскае: Энцыклапедыя. У 3 т. / Рэдкал.: Т. У. Бялова (гал. рэд.) і інш.; маст. З. Э. Герасімовіч. — Мн.: Беларуская Энцыклапедыя, 2010. 696 с. ISBN 978-985-11-0487-7 (т. 3).
  • Полное собрание русских летописей. Т.7. VII. Летопись по Воскресенскому списку / Подгот. к изд. Я. И. Бередниковым и А. Ф. Бычковым под ред. А. С. Норова. — СПб: Типография Эдуарда Праца, 1856. 345 с.