Деймон Вілсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Деймон Вілсон
Народився
Чарлстон
Країна  США
Діяльність науковець
Alma mater Duke University (BA)
Princeton (MPA)

CMNS: Деймон Вілсон у Вікісховищі

Деймон Вілсон — американський радник з питань зовнішньої політики та нинішній виконавчий віце-президент Атлантичної ради[1]аналітичного центру з питань зовнішньої та державної політики, що базується у Вашингтоні, округ Колумбія. Вілсон також в даний час працює старшим радником Американсько-української ділової ради[2] та як член Міжнародної консультативної ради Словацької Атлантичної комісії[3].

До приходу в Атлантичну раду Вілсон працював старшим директором з питань європейських справ Ради національної безпеки під час другого терміну президента Джорджа Буша.

Біографія[ред. | ред. код]

Вілсон народився в Чарльстоні, штат Південна Кароліна.

Він відвідував Університет Дюка як стипендіят і закінчив його зі ступенем бакалавра мистецтв з політології в 1995 році.

Після закінчення університету Вілсон був нагороджений першою стипендією Гарта за лідерство в 1995-1996 роках, працюючи в Руанді в рамках програми «Діти і війна» організації Save the Children. Під час стипендії він допомагав розробляти інформаційні та документаційні системи виїзного бюро та брав участь у плануванні програм для проектів, орієнтованих на дітей, які втратили родинні зв'язки[4].

Вілсон здобув ступінь магістра (MPA) в Принстонському університеті в Школі державних та міжнародних стосунків імені Вудро Вілсона в 1998 році. На цій маґістерській програмі він вів семінари з питань політики щодо впровадження розширення НАТО разом із д-ром Річардом Улманом і пройшов конкурс на стипендію Президента. Будучи стипендіатом, Вілсон працював у бюро Китаю Державного департаменту США та в посольстві США в Пекіні.

Вілсон володіє французькою мовою. Він був нагороджений президентами Естонії, Угорщини, Латвії, Польщі та Грузії[5] за його зусилля щодо просування трансатлантичних відносин.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Вілсон довгий час займався оборонною політикою в аспекті стосунків з НАТО та Американсько-Європейськими відносинами. Перед переходом до Атлантичної ради він працював у Генеральному секретарі НАТО, Раді національної безпеки, посольстві США в Багдаді.

Заступник директора приватного кабінету Генерального секретаря НАТО[ред. | ред. код]

Будучи заступником директора приватного кабінету Генерального секретаря НАТО, допомагав лорду Робертсону в його прагненні трансформувати Альянс шляхом розширення членства в НАТО, проведення операцій за межами Європи, зокрема в Афганістані, та адаптації можливостей Альянсу до сучасних загроз. Вілсон також підтримував місію Генерального секретаря в його успішних зусиллях запобігти громадянській війні в Македонії.

Директор з питань Центральної, Східної та Північної Європи Ради національної безпеки[ред. | ред. код]

З січня 2004 року до листопада 2006 року на посаді директора з питань Центральної, Східної та Північної Європи Ради національної безпеки Вілсон зміцнював зв'язки з офісом Канцлера Німеччини, координував міжвідомчу політику на підтримку реформ в Україні, в тому числі під час Помаранчевої революції, спрямовував зусилля на поглиблення взаємодії з союзниками Америки в Центральній та Східній Європі, включаючи впровадження і розширення безвізу, та сприяв тісним консультаціям з партнерами по коаліції в Іраку та Афганістані.

Виконавчий секретар та керівник апарату посольства США в Багдаді[ред. | ред. код]

У 2007 році Вілсон працював у посольстві США в Багдаді на посаді виконавчого секретаря та керівника апарату, де допомагав керувати найбільшим посольством США, виконуючи план реорганізації, який зміцнив координацію, підзвітність та ефективність, а також зіграв ключову роль у нагляді за діяльністю посольства у намаганні фасилітувати і підтримати активізацію громадянського суспільства в Іраку.

Деймон Вілсон та посол Роберт Гантер.

Старший директор з європейських питань Ради національної безпеки[ред. | ред. код]

З грудня 2007 року до січня 2009 року на посаді старшого директора з питань європейських справ Ради національної безпеки Вілсон відігравав провідну роль у розробці та координації зусиль уряду США з підтримки єдності, свободи та миру в Європі. Він керував міжвідомчою політикою щодо НАТО, Європейського Союзу, Грузії, України, Балкан, Євразійської енергетичної безпеки та Туреччини, а також планував численні візити Президента до Європи, включаючи саміти США і Європейського Союзу та США і НАТО.

Директор програми міжнародної безпеки при Атлантичній раді[ред. | ред. код]

З початку 2009 року і досі Вілсон керує програмою міжнародної безпеки в Атлантичній раді США, аналітичному центрі з питань зовнішньої та державної політики, що базується у Вашингтоні, округ Колумбія. Його робота зосереджена на трансформації НАТО, європейській обороні, нових глобальних викликах безпеці та трансатлантичній обороні та розвідувальна співпраця. Він часто виступає і пише з питань європейської зовнішньої політики та безпеки.

Виконавчий віце-президент Атлантичної ради[ред. | ред. код]

Станом на літо 2011 року Деймон Вілсон офіційно обійняв посаду виконавчого віце-президента Атлантичної ради. Його колишню посаду директора програми міжнародної безпеки перейняв Беррі Павел.

Національний фонд на підтримку демократії[ред. | ред. код]

Від липня 2021 — голова і CEO Національного фонду на підтримку демократії (англ. National Endowment for Democracy, NED)[6].

Позиція щодо України[ред. | ред. код]

В широкому інтерв'ю Укрінформу напередодні другого туру президентських виборів 2019 року в Україні Деймон Вілсон висловлював розважливі думки щодо збереження курсу України на зміцнення незалежності, партнерства з НАТО і США незалежно відл результату самих виборів чи особи, яка займатиме керівну позицію[7]. Його підпис стоїть і під «12-ма пунктами стратегічного партнерства США—Україна», презентованими на безпековому форумі в Києві у березні 2021[8].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. ACUS Website. Архів оригіналу за 11 серпня 2009.
  2. U.S.-Ukraine Business Council (USUBC). www.usubc.org. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 2 жовтня 2018.
  3. International Advisory Board - GLOBSEC. GLOBSEC (брит.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2018. Процитовано 2 жовтня 2018.
  4. Archived copy. Архів оригіналу за 19 липня 2008. Процитовано 12 серпня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Vice President of Atlantic Council receives Georgian state award. Agenda.ge. 15 жовтня 2017. Архів оригіналу за 15 жовтня 2017. Процитовано 15 жовтня 2017.
  6. Твіттер Деймона Вілсона, 26 липня 2021. Архів оригіналу за 29 липня 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  7. Деймон Вілсон, виконавчий віце-президент "Атлантичної ради" (США). Ярослав Довгопол. Вибори в Україні показують, як діє справжня демократія//Укрінформ, 12.04.2019. Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 12 березня 2021.
  8. Юрій Лапаєв. США-Україна: презентовано "12 пунктів стратегічного партнерства"//Український Тиждень, 10 березня 2021. Архів оригіналу за 11 березня 2021. Процитовано 12 березня 2021.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Профілі та біографії[ред. | ред. код]

Виступи та інтерв’ю[ред. | ред. код]

Публікації та статті[ред. | ред. код]

    • "Transatlantic Partnership Under the Obama Administration", Euro-Atlantic Quarterly, February 2009
    • "Russia Must Also Hit the Reset Button", New Atlanticist, April 1, 2009
    • "Ukraine on the Brink", Foreign Policy Magazine, May 28, 2009
    • "Biden Defines Europe Policy", New Atlanticist, August 5, 2009