Демократичний альянс (ПАР)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демократичний альянс
Країна  ПАР
Голова партії John Steenhuisend[1]
Дата заснування 24 червня 2000
Штаб-квартира 2 поверх, Теба Хоскен Хаус (Theba Hosken House) адреса (Breda and Mill Streets), Кейптаун
Ідеологія лібералізм
Членство в міжнародних організаціях Ліберальний інтернаціонал
Девіз «Одна нація. Одне майбутнє»
Офіційний сайт da.org.za

Демократи́чний алья́нс (англ. Democratic Alliance Democratic Alliance) — ліберальна південноафриканська партія. Офіційна опозиція Африканському національному конгресу. Сформована 2000 року, коли Демократична партія увійшла в недовгий альянс з Новою національної партією, через рік покинула його.

Раніше Демократичний альянс сприймався як «партія білих». З 2015 року лідером партії є Ммусі Маймане, якому вдалося залучити до партії велике число чорних виборців. За підсумками муніципальних виборів 2016 року партія істотно зміцнила своє становище, зробивши електоральний прорив у великих містах і набравши 24,57 % голосів. Демократичний альянс переміг в більшості муніципальних районів Західно-Капській провінції, включаючи Кейптаун, зайнявши 154 місця в міській раді, вперше переміг у Нельсон-Мандела-Бей, отримавши 57 місць, здобув перемогу в Преторії, де він отримав 93 місця в міській раді. Окрім того, партія отримала 104 місця в раді Йоганнесбурга, жителі якого традиційно голосували за АНК. Хоча АНК і отримав 121 місце в міській раді, Демократичний альянс в коаліції з іншими опозиційними партіями отримав більшість[2].

На парламентських виборах 2019 року «Демократичний альянс» набрав 20,76 % голосів, поступившись правлячій партії «Африканський національний конгрес», яка здобула перемогу з 57,51 % голосів[3]. При цьому за підсумками голосування за кордоном «Демократичний альянс» впевнено лідирував, отримавши підтримку 74,45 % південноафриканців, які проживають за кордоном[4].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Нова національна партія (ПАР)
  • Об'єднаний демократичний рух — партія, що стоїть на близькій платформі і часто входить в коаліцію з ДА на муніципальному рівні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.businesslive.co.za/bd/national/2019-11-17-breaking-news-john-steenhuisen-is-the-das-interim-leader/
  2. Желтов М. В. (26 серпня 2016). ЮАР: результаты муниципальных выборов как индикатор усталости от партии власти. ИнтерИзбирком. Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 26 серпня 2016.
  3. В ЮАР правящая партия АНК выиграла парламентские выборы. Архів оригіналу за 19 жовтня 2019. Процитовано 11 травня 2019.
  4. Оппозиция ЮАР одержала победу по итогам голосования на выборах за границей. ТАСС. Архів оригіналу за 11 травня 2019. Процитовано 11 травня 2019.