Демон, який помилявся

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Демон, який помилявся
англ. The Fallible Fiend
Жанр фентезі
Форма роман
Автор Лайон Спрег де Кемп
Мова англійська
Опубліковано 1973
Країна  США
Видавництво New American Libraryd
Цикл Новарійська серія
Попередній твір Віяло імператора
Наступний твір Вежа гоблінів і The Reluctant Kingd
ISBN-13: 978-0-345-29367-1
ISBN-10: 0-345-29367-3

«Демон, який помилявся» (англ. The Fallible Fiend) — фентезійний роман Лайона Спрег де Кемпа, вперше опублікований частинами (грудень 1972 року — лютий 1973 року) в журналі Fantastic. За внутрішньою хронологією книга другою в «Новарійської серії».

Зміст[ред. | ред. код]

В демонічній 12-тій реальності демон Здім син Аха призваний на річне рабство в першу реальність людей. Суспільство демонів має угоду надавати послуги людським чаклунам в обмін на поставки заліза, сировини, якої воно відчайдушно потребує.

Здім, який вважає себе філософом, викликаний чарівником доктором Мальдівіусом з Новарії. Там він намагається виконати свій обов'язок, але його демонічна буквальність заважає йому. Призначений захищати сапфір Сивіли від будь-яких порушників, він негайно з'їдає учня Мальдівія Гракса, коли той заходить в приміщення. А подальший наказ бути вегетаріанцем, заважає ефективній охороні скарбу.

Подібні нещастя призводять до того, що Мальдівіус продає його контракт, і демон переходить від одного господаря до іншого, від керівника цирку Багардо до багатої вдови Роски з Іру, увесь час докладаючи всіх зусиль, щоб з'ясувати, чого справді бажають заплутані люди.

Попри всі труднощі, він стає героєм, коли приводить допомогу для міста-держави Ір після того, як воно нехтує розвідкою про неминуче вторгнення армії канібалів Палуан. Палуанці які своїми походами для «заготівлі харчів» винищували всіх жителів, щиро вірили у свою зверхність над іншими народами, які воюють заради політичних амбіцій. Спочатку Здім бере участь у вилазках оборонців обложеного міста, а потім вирушає з місією привести на допомогу армію войовничих кочовиків. І тільки набута дипломатичність допомагає врятувати місто.

Достроково повернувшись у свою рідну реальність із заслуженим запасом заліза, він вирішує ніколи більше не залишати її — доки не зрозуміє, наскільки це нудно порівняно з мальовничим божевіллям людської реальності.

Посилання[ред. | ред. код]