День Фіку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День Фіку
Зображення
Країна  Бразилія
CMNS: День Фіку у Вікісховищі

День Фіку (порт. Dia do Fico від порт. (Eu) fico — «я залишаюся») — одна із знаменних дат в історії Бразилії. Цього дня 9 січня 1822 португальський регент дон Педру I не підкорився указу португальських кортесів, що закликали його повернутися на батьківщину до Португалії, і сказав знамениту фразу:

«Якщо це піде на благо всієї нації, то я готовий! Скажіть народові, що я залишаюся!»

«Якщо це піде на благо всієї нації, то я готовий! Скажіть народові, що я залишаюся! («Se é para o bem de todos e felicidade geral da Nação, estou pronto! Digam ao povo que fico!»)

Передумови[ред. | ред. код]

Незадовго до цього, у вересні 1821 Асамблея Португалії позбавила Бразилію її привілейованого статусу і всі урядові установи було ліквідовано. Але звикши до статусу метрополії за 14 років, багато бразильців розпочали боротьбу за незалежність. У колонії зростала напруга через загрозу повернення Бразилії статусу колонії. У відповідь країні виникло дві великі політичні течії: сепаратистськи налаштована Бразильська партія та уніоністсько-лоялістська Португальська партія, яку підтримували деякі консервативні військові та комерсанти, а також чиновники з Португалії.

7 вересня 1822 Бразилія проголосила незалежність. Так на карті з'явилася Бразильська імперія. Педру став першим імператором.

Статтю створено за матеріалами португаломовної версії цієї статті.