День ненародження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шалам-Балам у краватці, яку йому подарували на день ненародження Білий Король і Королева. Ілюстрація Джона Тенніела з «Аліси в Задзеркаллі»

День ненародження[1][2][3]) — подія, яку можна відзначати кожного дня, окрім власного дня народження. Неологізм «unbirthday»[ком. 1] був придуманий Льюїсом Керролом у його «Алісі в Задзеркаллі», що породило «Пісню про день ненародження» в діснеївскому мультфільмі «Аліса у Дивокраї».

У «Алісі в Задзеркаллі» Шалам-Балам вдягає краватку (Аліса спочатку помилково прийняла її за пояс), яку, за його словами, йому «подарували на день ненародження» Білий Король і Королева, після чого Аліса порахувала кількість днів ненародження в році.

У мультфільмі «Аліса у Дивокраї» головна героїні стикається з Капелюшником, Шаленим зайцем і Соньком, які святкують день ненародження, наспівуючи «Пісню про день ненародження» (музика і слова: Мак Девід, Ел Хоффман і Джеррі Лівінгстон). Спочатку Аліса не уявляє, що це за свято, але коли Капелюшник пояснює їй і вона розуміє, що це і її день ненародження, вона приєднується до святкового столу. Ця сцена у мультфільмі єднає в собі ідею про день ненародження, представлену в «Алісі у Задзеркаллі», і  «Божевільне чаювання» з «Аліси у Дивокраї»[4].

Святкування дня ненародження також представлено у коміксі «Unbirthday Party with Alice in Wonderland» 1951 року[5], вихід якого збігся з випуском мультфільму. Версія комікса значно довша (32 сторінки) за сцену у мультфільмі: тут Алісу запрошують на святкування Круть і Верть, які у мультфільмі на святкуванні присутніми не були, а Шалам-Балам хоча і з'являється в коміксі, однак значно відрізняється від себе ж у «Алісі в Задзеркаллі».

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. В оригіналі твору — «un-birthday».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Льюїс Керрол (1871). «Аліса у Задзеркаллі» [Архівовано 26 червня 2015 у Wayback Machine.] (пер. — В. Корнієнка). Примітка: ввести у пошуку по сторінці «день ненародження».
  2. Льюїс Керрол (1871). Chapter VI, «Humpty Dumpty» [Архівовано 15 вересня 2015 у Wayback Machine.], написано як «un-birthday».
  3. Oxford English Dictionary vol. 10/1 (1926). с. U63 (с. 645 в електронній версії).
  4. Льюїс Керрол (1865). «Аліса в Країні чудес». Chapter VII, «A Mad Tea Party» [Архівовано 26 серпня 2015 у Wayback Machine.].
  5. The Walt Disney Company (1951). Unbirthday Party with Alice in Wonderland. Dell Four Color Comics (англ.). Архів оригіналу за 7 вересня 2015. Процитовано 31 липня 2015.