День працівників архівних установ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День працівників архівних установ
Офіційна назва День працівників архівних установ
Засновано 30 жовтня 1998
Дата 24 грудня

Де́нь працівникі́в архі́вних устано́в — професійне свято України. Відзначається щорічно 24 грудня.

Історія свята[ред. | ред. код]

24 грудня 1993 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Національний архівний фонд і архівні установи» [1] [Архівовано 22 грудня 2017 у Wayback Machine.]. Уперше на законодавчому рівні було визначено правові засади функціонування системи архівних установ та запроваджено нову цілісну категорію культури і права – Національний архівний фонд (НАФ)[1].

Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року, «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…», день прийняття галузевого Закону був визнаний професійним святом українських архівістів і щорічно відзначається як День працівників архівних установ.[2] [Архівовано 6 жовтня 2017 у Wayback Machine.]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. І., Матяш (2004). Організація архівної справи в сучасній Україні. Спеціальні історичні дисципліни:питанння теорії та методики. № 11. ISSN 2307-3144. Процитовано 20 грудня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]