Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Департамент стратегічних розслідувань
 
Загальна інформація:
Тип: міжрегіональний територіальний орган у складі кримінальної поліції
Юрисдикція: Україна Україна
Дата заснування: 9 жовтня 2019
Структура:
Начальник:  Полковник поліції Андрій РУБЕЛЬ
Т.в.о. заступника:  Полковник поліції Олексій ЧУХНЕНКО
Заступник:  Полковник поліції Денис ЛИСЕНКО
Заступник:  Полковник поліції Володимир ЦЕНОВ
Керівна організація: Національна поліція
Штаб-квартира:
Адреса штаб-квартири: вул. Академіка Богомольця, 10, м. Київ, 01601
Вебсайт:
https://dsr.npu.gov.ua

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України —  міжрегіональний територіальний орган у складі кримінальної поліції Національної поліції України, який бере участь у реалізації державної політики з питань боротьби з організованою злочинністю та здійснює оперативно-розшукову діяльність. Департамент утворено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2019 року № 867 «Про утворення територіального органу Національної поліції»[1].https://www.google.com/intl/uk-UA_UA/googlefinance/disclaimer/#!#disclaimers

У своїй діяльності ДСР керується Конституцією України, міжнародними договорами України, згода на обов'язкове виконання яких надана Верховною Радою України, ⁣законами України, актами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, а також виданими відповідно до них актами Міністерства внутрішніх справ України, іншими нормативно-правовими актами та Положенням про Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України.[2]

Наказом Голови Національної поліції України Ігоря Клименка від 23.10.2019 року № 1077 затверджено «Положення про Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України».[3]

Місія[ред. | ред. код]

Боротьба з організованою злочинністю шляхом її виявлення, локалізації та нейтралізації, з метою захисту громадян та держави від негативного впливу злочинних спільнот.

Варіації використання логотипу Департаменту стратегічних розслідувань

Символіка[ред. | ред. код]

Знак є абстрактною візуалізацією місії та ключових принципів роботи департаменту. Він означає чіткість дій, націленість на результат, інноваційність та прагнення рухатися лише вперед до мети, долаючи організовану злочинність в Україні.

Слоган: точність, оперативність, результат.

Завдання[ред. | ред. код]

  • виявлення, припинення і запобігання незаконної діяльності суспільно небезпечних організованих груп (далі — ОГ) і злочинних організацій (далі — ЗО), у тому числі в органах державної влади та місцевого самоврядування, які впливають на криміногенну ситуацію в державі та в окремих її регіонах;
  • протидія корупції серед посадових осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», вжиття заходів з метою виявлення корупційних правопорушень і правопорушень, пов'язаних з корупцією, та їх припинення відповідно до законодавства України;
  • здійснення оперативно-розшукової діяльності, спрямованої на здобуття інформації про криміногенні процеси в злочинному середовищі, пов'язані з протиправною діяльністю окремих осіб та злочинних угруповань, схеми легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом;
  • організація та здійснення відповідно до законодавства України заходів захисту працівників ДСР, інших органів та підрозділів Національної поліції України, забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства, членів їх сімей та близьких родичів цих осіб.

Принципи[ред. | ред. код]

  • превентивності — запобігання злочинам, шляхом  проведення аналізу:
    • криміногенної ситуації на предмет діяльності організованих груп;
    • економічних процесів на предмет впливу злочинних спільнот;
  • інноваційності — запровадження сучасних технологій та аналітичних інструментів;
  • рішучості — здатність йти на ризики для подолання викликів та реалізації поставлених завдань;
  • оперативності — документування злочинів, що готуються, миттєве реагування на виявлені факти та обставини;
  • унікальності — використання ексклюзивних методів та сучасних світових стандартів для ідентифікації представників злочинного світу, зокрема «кримінальних авторитетів» та «злодіїв в законі».

Про резонансні результати у ЗМІ[ред. | ред. код]

Разом з тим, до методів роботи Департаменту вже з'явились претензії з боку громадськості, зокрема щодо стеження за громадянами та збирання інформації про їх діяльність поза кримінальними провадженнями[5][6].

Офіційні сторінки в соцмережах[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кабінет Міністрів України. Постанова від 9 жовтня 2019 р. № 867 «Про утворення територіального органу Національної поліції». Архів оригіналу за 2 жовтня 2020. Процитовано 22 вересня 2020.
  2. Закон України про Національну поліцію України (зі змінами). Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 7 листопада 2023 року.
  3. Наказ про затвердження положення про Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 жовтня 2020. Процитовано 22 вересня 2020.
  4. Завідувач лабораторії одного з львівських вишів варив метадон у навчальному закладі (відео, фото). www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 23 вересня 2020.
  5. Активісти звинуватили поліцію в незаконному стеженні за сотнями ветеранів - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 11 жовтня 2020.
  6. Очільник Національної поліції вибачився перед головою релігійної громади Коломиї. suspilne.media. Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 11 жовтня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]